Foto: Pixabay

Za razliku od klasičnog Yang tipa joge u kojem dinamičnim tempom mijenjamo cijeli niz poza, Yin Yoga nam donosi nešto smireniji pristup.

Ne može se poreći da je joga posljednjih godina eksplodirala na zapadu. Jedan od novijih stilova joge koji ulazi u središte pozornosti je Yin Yoga. Do sada je popularnost joge bila usmjerena na aktivnije, robusnije i energičnije stilove. Budući da je svakodnevni život već vrlo aktivan, često stresan i uvijek u pokretu, logično je da je Yin Yoga sada dolazi u fokus, nudeći priliku za uživanje u opuštenijoj, pomlađujućoj, uzemljujućoj praksi koja ima ogroman blagodati za tijelo, um i dušu.

Iako je Yin Yoga prikladna za sve, to je posebno divna praksa za žene, s dobrobitima u rasponu od snižavanja razine stresa, do balansiranja hormona, do promicanja brige o sebi, ljubavi prema sebi i dublje povezanosti i uvažavanja sebe.
Koncept Yin Yoge postoji tisućama godina, a neki od najstarijih jogijskih tekstova navode samo šesnaest položaja, što je daleko manje od milijuna položaja koji se danas prakticiraju na satu joge. Osim toga, ovi izvorni položaji bili su prilično nalik na yin, osmišljeni kako bi pomogli u promicanju meditacije i dugih razdoblja pranayame i sjedenja.
Yin yoga je jednostavna, tiha praksa, ali nemojte se dati zavarati, nije uvijek laka ili udobna! Yin Yoga ima moć da vas odvede izvan vaše uobičajene zone udobnosti, međutim, upravo tu leži veliki dio koristi.

Dakle, što je Yin Yoga?

Yin Yoga je spori, terapeutski stil joge. Yin položaji su pasivniji položaji, uglavnom se izvode na podu bilo sjedeći ili ležeći. Nema pozdrava suncu, nema ratnika, nema skokova! Zapravo nema dinamičkog pokreta i obično uopće nema stojećih poza. Yin Yoga je jedinstvena po tome što se od vas traži da se opustite u držanju, dopuštajući tijelu da omekša i prirodno se otpusti bez guranja ili naprezanja. Nije neuobičajeno da se položaji drže tri do pet minuta, čak i po 10 minuta. Vrijeme provedeno u ovim položajima je slično vremenu provedenom u meditaciji, jer se um pomiče s yanga na yin, ili s aktivnog na pasivan.
Ključ za prakticiranje Yin Yoge je pronalaženje mirnoće u svakom položaju. Cilj je pristup dubljim tkivima tijela, kao što su vezivno tkivo i fascija, a mnogi položaji usredotočeni su na područja koja obuhvaćaju zglob kao što su kukovi, sakrum i kralježnica.
Izraz “yin yoga” dolazi iz taoističke tradicije. Dok se yang odnosi na kretanje i stvaranje topline u tijelu. Yin je pronalaženje mirovanja i hlađenje tijela. Potrebni su nam i yin i yang kako bismo pronašli ravnotežu i ostali u optimalnom zdravlju tijekom svih faza našeg života.

Kako Yin Yoga djeluje na fizičkoj razini?

Na površini, yin praksa može izgledati prilično bez događaja. Ali ako ste u mogućnosti prilagoditi se, naići ćete na neke prilično fascinantne događaje koji se događaju u slojevima ispod kože. Fascia je ključna za razumijevanje prednosti Yin Yoge. Mišići ljudskog tijela obavijeni su fascijom, koja je neprekidna mreža tkiva koja se plete ne samo oko naših mišića nego i naših organa, živaca i limfe. Da bi fascija bila zdrava i elastična, moramo je održavati hidratiziranom i trebamo je podvrgnuti nježnom pritisku.
Starenje i izbor načina života mogu uzrokovati da fascija postane dehidrirana, ukočena i slaba. Yin Yoga ima sposobnost mijenjanja vezivnog tkiva, promicanja opuštanja i vraćanja fascijalne fluidnosti. Vašoj fasciji je potrebno najmanje 120 sekundi kontinuiranog pritiska da pokaže promjenu. Otvaranje fascije kroz Yin Yogu povećava vaš raspon pokreta i fleksibilnosti, a također pomaže u jačanju mišića i održavanju njihove duljine. To pomaže poboljšanju cirkulacije krvi u mišićima i vezivnom tkivu te poboljšava kretanje limfe.

Kako Yin Yoga djeluje na emocionalnoj i mentalnoj razini?

Dok je Yin Yoga nevjerojatna za fizičko tijelo, mnoge od njezinih najvećih prednosti proizlaze iz njezinih izvanrednih učinaka na um i emocije. Praksa omogućuje tijelu da se spusti u parasimpatički živčani sustav, nudeći uzemljenje, umirivanje i revitalizaciju, s dubokim energetskim i emocionalnim učincima.
Dok držite Yin poze, od vas se traži da promatrate dah i upotrijebite ga kao način da se usredotočite na sadašnji trenutak, dopuštajući da se pojave misli i osjećaji, ali da ih pustite umjesto da se vežu za njih. Ovdje dosljedno brbljanje uma može nestati, otvarajući prostor za jednostavno postojanje. Vježbati Yin znači odreći se kontrole, što je nov i terapeutski koncept u našim modernim životima. To je samo po sebi jedan od najtežih dijelova Yin Yoge za mnoge ljude – zaustaviti se, usporiti i jednostavno biti sami sa sobom bez ometanja. Duga razdoblja u (blago) neugodnim položajima traže od vas da naučite prihvatiti ono što je u datom trenutku. Lekcije Yina su nježne, a opet, istovremeno duboke.

Prednosti Yin Yoge

Poboljšan san

Yin energija je pandan yang energiji. Do poremećaja sna često dolazi kada tijelo i um doživljavaju neravnotežu ove dvije sile. Yin poziva tijelo da se oslobodi stresa i napetosti u fizičkom tijelu i umu. Ako većinu svog dana provodite u više yang, ili aktivnijem, stanju, Yin praksa može vam pomoći da uzemljite svoju energiju i potaknete više pomlađujućeg odmora.

Poboljšana cirkulacija

Kao što je gore spomenuto, Yin Yoga cilja na debelo vezivno tkivo poznato kao fascija. Fascija povezuje tjelesne mišiće i kada se fascija ukoči, ograničava zdrav protok krvi. Redovita praksa Yina može pomoći u oslobađanju ukočenosti u ovom važnom tkivu što poboljšava cirkulaciju u tijelu.

Smanjuje stres i anksioznost

U našem modernom brzom svijetu čini se da se svi borimo s nekim oblikom stresa ili tjeskobe. Yin joga je posebno umirujuća praksa i pomaže u smirivanju živčane energije s kojom se mnogi od nas svakodnevno bore. Yin sat je savršen način da pronađete prostor, da usporite svoj um i da budete vođeni dublje u svoju praksu. Predaja je uobičajena tema u Yin Yogi, a u kombinaciji sa sporim pokretima i fokusom na dah, Yin je sjajan način da se smanji stres i tjeskoba, kako fizički tako i emocionalno.

Povećava fleksibilnost i raspon pokreta

Yin yoga isteže i cilja na duboko vezivno tkivo između mišića i fasciju u cijelom tijelu. Cilj je povećati cirkulaciju u zglobovima i poboljšati fleksibilnost. Ozljede, uobičajeno držanje u svakodnevnom životu i starenje, među ostalim čimbenicima, mogu povezati naša vezivna tkiva zajedno, ograničavajući kretanje. To blokira protok hranjivih tvari i energije kroz tijelo, uzrokujući bol i ograničavajući pokretljivost. Poze držanja koje nježno produžuju mišiće i fasciju pomažu u pomicanju ovih blokada, a blagi stres na zglobove i vezivna tkiva može povećati njihov raspon pokreta.

Promiče ljubav prema sebi

Yin joga je nevjerojatna jer otvara naše srce, umiruje naš živčani sustav i pruža prostor za duboko opuštanje tijela. Također nudi duboko hranjivo i njegujuće okruženje u kojem možemo njegovati suosjećanje i ljubav prema sebi na dubljoj razini. Praksa je prekrasan način da se ponovno povežete s tijelom na nježan, suosjećajan način. Yin od vas traži da se približite svojim osjećajima, osjećajima i emocijama—nešto što se možda može zanemariti tijekom nastavljanja s bržim tempom i života općenito! Iako se s tim u početku mora suočiti, to je također duboko iscjeljujuće i prekrasan je način poticanja brige o sebi, intuicije i ljubaznosti pune ljubavi.

Izgrađuje snagu i ustrajnost

Yin joga možda neće izgraditi snagu povezanu s satom Ashtanga joge, već gradi dublju unutarnju snagu, otpornost i ustrajnost. Yin vas uči da će vam mirovanje i suočavanje sa svime što se pojavi jedan po jedan dah uistinu pomoći da rastete. Umjesto da bježimo, ometamo se ili pokušavamo izaći iz nelagode, Yin nam pokazuje da postoji snaga u predaji i kako prevladati negativno brbljanje uma kako bismo pronašli mjesto mirnoće i prihvaćanja. Yin nas uči kako biti nježni, strpljivi i nereaktivni. To je praksa koja nudi veliku pomoć kako na strunjači tako i izvan nje.

Oslobađanje pohranjenih emocija

Kada se dugo drži, ono što se čini kao laka, neuvredljiva poza može se promijeniti u nešto nevjerojatno izazovno! Poze i način na koji se drže mogu osloboditi nevjerojatno jake senzacije. Svoje emocije pohranjujemo u različitim dijelovima našeg tijela. Sjećanja, tjeskoba i napetost leže u stanicama pohranjenim duboko u našim tkivima. Kada uđemo u joga pozu koja otvara dio tijela koji je neko vrijeme ostao netaknut, ova duboko pohranjena sjećanja i emocije ponovno se pojavljuju. To u ovom trenutku može biti izazovno i može dovesti do širokog spektra reakcija, no u biti nam pomaže da se oslobodimo stvari koje nam ne služe, a kojih smo se predugo držali. Oslobađanje tih pohranjenih emocija može biti uistinu katarzično, a Yin Yoga nudi siguran i pristupačan prostor u kojem se to može učiniti.

Potiče nas da usporimo

Nevjerojatno spora i mirna priroda Yin sata ne može pomoći da vas nadahne da usporite. Čak i ako žurite na sat Yin Yoge poslije radnog dana pa onda još zapnete u gužvi u prometu, prvih pet minuta na nastavi dovoljno je da vam pomogne u mijenjanju brzine. Rokovi, obveze, hitna pitanja i popisi obaveza blijede u pozadinu, ostavljajući ogroman prostor za odmor i obnovu. Yin Yoga nudi savršenu protutežu više Yang stilova joge i mnogi studenti otkrivaju da uživaju u vježbanju i Yin i Yang yoge. Pronalaženje načina za usporavanje i opuštanje u našem brzom suvremenom načinu života postaje sve važnije. Nakon Yin sata, puno je lakše zakoračiti u cirkus života s jasnoćom i perspektivom, spremni i sposobnim pristupiti svemu što se nalazi izvan sata Yoge.

Prijelaz u parasimpatički živčani sustav

Dijafragmatično disanje, ili trbušno disanje, moćan je način pokretanja parasimpatičkog živčanog sustava. Aktivacija parasimpatičkog živčanog sustava korisna je za smanjenje stresa i napetosti, snižavanje krvnog tlaka, regulaciju sna, potpomaganje probave, jačanje imunološke funkcije, balansiranje hormona i još mnogo toga. Češće nego ne, provodimo dane zaključani u prenaponu simpatičkog živčanog sustava, neprestano nas povlače iz jednog pretjerano važnog roka u drugi. Trbušno disanje može biti brz i jednostavan način da se to promijeni. U Yin Yogi dah se značajno usporava, uvlačeći vas sve dublje i dublje u ovaj parasimpatički ili opuštajući način. Ovdje unutarnji organi dobivaju priliku da sustignu vlastiti popis obaveza kao što su probava, eliminacija toksina, izlječenje i popravak.

Meditativni um

Yin praksa nam pomaže da uđemo u stanje uma vrlo slično onom u meditaciji. Kada stvaramo prilike za tjelesnu mirnoću u yin praksi, također stvaramo savršene uvjete da mozak postane bistar i također miran. Ako vam je meditacija izazov, Yin yoga je izvrstan način da uživate u mnogim velikim prednostima koje meditacija nudi.

-Oglas-
IzvorEscape Haven

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here