Bilo da ih darujete svim ljudima koje volite ili pak uživate u njima u intimnoj atmosferi  s voljenom osobom ovaj delikatan kolač razveselit će i najzahtjevnije nepce. Ne samo da lijepo izgleda već je i okus božanski. Međutim, koliko je Francuski makaron  lijep toliko je i delikatan, pa treba paziti na svaki detalj tokom pripreme. Pa krenimo.

Za 24 francuska makarona potrebno je:

  • 3 jaja (bjelanjak)
  • 50 g šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 120 g mljevenog badema
  • Malo soli

Punjenje

  • 120 g maslaca
  • 75 g šećera u prahu
  • 150 g svježih malina

Samljevene bademe pomiješajte s šećerom u prahu, te ih zatim prođite kroz cjediljku s žlicom, i to više puta kako bi vrh makarona bio lijep i gladak. Veće dijelove badema možete slobodno pojesti, jer su za ovaj kolač preveliki.

Zatim istučemo bjelanjke , a pri tome treba paziti da jaja budu sobne temperature. Ovo je jako važno. U slučaju da ih niste izvadili na vrijeme, uronite ih u toplu vodu i pustite ih da odstoje 5 minuta u njoj.

U bjelance dodati malo soli prije nego što upalimo mikser, pa dok mikser još radi polako dodajemo šećer. Kada smo dobili lijepu smjesu, po želji dodajemo boju. Za ovaj Valentinovski recept dodajemo crvenu kako bi dobili lijepu ružičastu nijansu. Boja tijekom pečenja izblijedi, pa dodajte boju dok ne bude nekoliko nijansi tamnija od željene.

french_macarons

Tučenim bjelancima dodati smjesu badema i šećera i miješati. Kod ovog koraka važno je paziti koliko miješamo, kako bi nam vrh makarona ostao gladak ali opet da ima ono prepoznatljivo dno. To ćemo postići tako da miješamo sve dok više nema nikakvih komadića a opet da se izlijeva kao vruća lava.

Kada postignemo željeni izgled smjese napunimo špricu za ukrašavanje i cijedimo na papir za pečenje. Udarimo o podlogu škrovadu nekoliko puta sa svake strane kako bi izbacili zrak. Kada uočite udubinu od razbijenog mjehurića zraka znači da ste uspjeli.

Ostavite ih na sobnoj temperaturi barem 20-30 minuta, pa ih pecite u prethodno ugrijanu pećnicu ( svaku škrovadu odvojeno) 20 minuta. Pazite da ne budu premalo pečeni jer bi se mogli izliti.

Punjenje od malina

Pola maslaca miksamo barem 5-7 minuta dok ne bude mekan i skoro bijele boje. Zatim polako dodajemo šećer u prahu i miksamo dok se sve ne sjedini.

Maline istisnemo kroz cjediljku ispod koje stavimo veliku zdjelu u koju ćemo sakupiti sok. Dobiveni sok od maline dodamo u mješavinu maslaca i šećera, izmiješamo pa špicom za ukrašavanje stavimo povrh naopako okrenutog makarona i zatvorimo drugim.

Ako se ne pojedu odmah, držite ih u hladnjaku. A ako ih imate namjeru poklanjati, stavite ih u ukrasne kutijice ili ih zamotajte u celofan na koji možete staviti neki zanimljiv romantični detalj. Svatko bi volio dobiti ovaj lijep, sladak i delikatan poklon.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here