U današnjem užurbanom svijetu i brzi tuš se ponekad čini kao luksuz. No, ako izdvojite za sebe barem dvadeset minuta dnevno i uskočite u toplu kupku, mogli biste imati mnoge zdravstvene beneficije.

Kupke djeluju umirujuće

Znanstvenici su tijekom jednog istraživanja zaključili da svakodnevno opuštanje u toploj kupki tijekom osam tjedana smanjuje anksioznost i depresiju bolje od bilo kojega lijeka. Također vam pomažu da lakše i brže utonete u san jer ne samo da opušta, već kombinacija vruće kupke i hladnijeg zraka nakon što izađete iz kade povećava proizvodnju melatonina koji će vam pomoći da utonete u duboki san.

-Oglas-

Snižava tlak

No, to nije jedina prednost toplih kupki. Hladni tuš pomaže da se razbudimo a vruća kupka da živimo dulje. Glavni razlog je što topla kupka snižava krvni tlak i sami time je dobra za srce. Povišenje tjelesne temperature slično je kao u sauni a ubrzanje protoka krvi kao kod vježbanja što može dobro djelovati na fiziološki sustav. Ipak trebali bi ste se savjetovati sa svojim liječnikom ako imate ozbiljne zdravstvene probleme prije nego uskočite u vruću kupku.

Štiti od toksina

Koža nije samo naš omotač već i detoksikacijski organ. Znojenjem u vrućoj kupki iz organizma izbacujemo toksine i tako olakšavamo drugim organima njihov posao. Također koža apsorbira ljekovite tvari koje smo ubacili u kupku, stoga je bolje koristiti prirodne nego neadekvatne i agresivne kupovne kupke, jer ono što stavimo u vodu direktno ulazi u naš limfni i krvožilni sustav.

Olakšava simptome prehlade i gripe

Isparavanjem vruća kupka otvara dišne puteve i olakšava nam disanje. Također kako smo već spomenuli poboljšava san što također doprinosi bržem oporavku.

Opušta mišiće

Topla kupka djeluje i na opuštanje mišića i na taj način nas brzo i efikasno oslobađa bolova u mišićima nakon napornog dana.

Hidratizira kožu

Topla voda duže ostavlja kožu vlažnom što je jako važno tijekom zimskih mjeseci kada je koža sklona isušivanju.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here