Ovo je pravo vrijeme za uživanje u suncu. Ipak, iako je sunce zdravo i neizostavan dio života dugotrajno izlaganje suncu može uzrokovati opekline, prerano starenje kože i povećati rizik od razvoja raka kože. Zato je važno primijeniti odgovarajuću zaštitu od sunčevih zraka, a SPF (Sun Protection Factor) faktor ima ključnu ulogu u tom procesu.

U moru raznih krema sa raznim zaštitnim faktorima koje se mogu naći u trgovinama, poneka je teško znati koji SPF faktor nam treba. Donosimo neke općenite smjernice koje bi vam trebale pomoći u izboru.

djevojka se sunča i maže SPF faktorom

Što je SPF faktor?

SPF faktor označava razinu zaštite od UVB zraka (ultraljubičasto B zračenje) koje uzrokuje opekline od sunca. Što je SPF faktor viši, to znači da pruža veću zaštitu od sunčevih zraka. Primjerice, SPF 30 blokira otprilike 97% UVB zraka, dok SPF 50 blokira otprilike 98% UVB zraka. Međutim, važno je napomenuti da nikakav SPF faktor ne pruža 100% zaštitu.

Kako odabrati odgovarajući SPF faktor?

Tip kože

Različiti tipovi kože zahtijevaju različite razine zaštite. Ako imate svijetlu kožu koja lako izgori na suncu, posebno ako imate plavu ili crvenu kosu te svijetle oči, trebate visoki SPF faktor, kao što je SPF 50. Osobe s tamnijom kožom mogu koristiti niži SPF, ali to ne znači da su potpuno zaštićene. Nikada nije loše koristiti SPF 30 čak i ako imate tamniju kožu jer to pruža solidnu zaštitu.

Vrijeme izlaganja suncu

Koliko vremena provodite na otvorenom igra važnu ulogu u odabiru SPF faktora. Ako planirate dulje boraviti na suncu, posebno između 10:00 i 16:00 sati kada je sunce najjače, svakako koristite visoki SPF faktor. Također, redovito nanosite kremu za sunčanje svaka 2 sata kako biste osigurali učinkovitu zaštitu.

Aktivnosti na otvorenom

Ako planirate provoditi vrijeme u vodi, na plaži ili baviti se sportovima na otvorenom, birajte vodootpornu kremu s visokim SPF faktorom. Voda i znojenje mogu smanjiti učinkovitost kreme za sunčanje, stoga je važno koristiti vodootpornu verziju i nanositi je ponovno nakon što ste se osušili ručnikom ili nakon izlaska iz vode.

Neka vaša koža uživa u suncu na siguran način. Ukoliko ste ipak pretjerali sa izlaganjem suncu, preporučujemo After Sun kreme koje će smiriti vašu kožu i umanjiti štetu.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here