Baš kao i pilates i joga, balet je također tjelesno-umna vježba. Osim što oblikuje mišiće, pa čak i one najsitnije, balet također poboljšava ravnotežu te fleksibilnost.

Početci baleta vežu se uz razdoblje renesanse u Italiji u 15. stoljeću.

Klasični satovi baleta počinju vježbama uz šipku ( barre ), koja služi za održavanje ravnoteže kako bi se plesači lakše i više fokusirali na vježbanje, točnije na istezanje i jačanje mišića.  Vježbe na barre-u traju od 20-60 minuta.

Nakon što završe rad na šipki, plesači vježbaju pokrete bez pomoći šipke, prvo u adagiu (polaganim pokretima koji pomažu u razvijanju kontrole i ravnoteže) a potom u allegru ( brzim koracima kojima se povećava točnost).

Klasični trening za muškarce završava skokovima, dok kod žena završava plesanjem na prstima.

Bez obzira na uvriježeno mišljenje da ako s baletom nismo počeli u ranoj mladosti da ga ne bi trebali prakticirati uopće, balet je kao rekreacija zapravo pogodan za sve dobne skupine. Zapravo baš svatko tko vježba baletne vježbe 3-5 puta tjedno može formirati mišiće, učvrstiti figuru i imati tijelo plesačice.

Neki plesni i baletni klubovi u većim gradovima održavaju satove baleta za odrasle, dok se u slučaju da ne živite u gradu koji nema takvu vrstu rekreacijskih klubova ili jednostavno nemate vremena za odlazak na trening, uvijek možete stvoriti mali baletni studio u svom dnevnom boravku ili sobi.

Umjesto klasičnog barre-a poslužiti će stolica, koja naravno treba biti dovoljno čvrsta, stabilna i odgovarajuće visine. Na Internetu se nudi pregršt DVD – ova koji će vas voditi kroz satove baleta od zagrijavanja, vježbanja uz pomoć šipke, vježbi na podu, pa do završnog istezanja. Također se navedene vježbe mogu lako naći i na You Tubu. Isprobajte ih nekoliko i odlučite koja vam najviše odgovara.

Za vježbanje kod kuće za početnike preporučujemo New York City Ballet Workout ili jednostavno upišite u YouTube željeni pojam, izbor je golem.

Jednom kada svladate baletne vježbe, jednostavno uključite glazbu  (klasičnu naravno) i uživajte u oplemenjivanju duha i tijela, kao vremenu samo za vas.

New York City Ballet Workout DVD

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here