10 koraka do savršene kože

Mnogo dnevnih rutina utječu na zdravlje i izgled naše kože i to najviše na izgled kože lica.  Promjena vremenskih uvjeta, stres i loše prehrambene navike glavni su krivac za lošu kožu lica.  Promjena životnih navika iziskuje malo više truda i vremena, ali rezultati vidljivi na koži trajniji su i bolji od korištenja skupih i luksuznih krema. Ovi savjeti nisu magični trikovi i možda čete trebati i pričekati neko vrijeme do pojave prvih rezultata, ali koža će vam sigurno biti zahvalna.

1. 1. Voda

 

Ovo ste sigurno čuli mnogo puta do sada, ali toliko je važno i zapravo je osnova zdrave kože – pijte puno vode! Voda čisti organizam i eliminira toksine iz tijela, te čisti kožu od masnoće i nečistoće. Pijte barem 3l vode dnevno. Možda se čini teško ako nemate tu naviku, pa ako vam je to problem ubacite limun ili bilo kakvo drugo voće u vodu kako bi imala više ugodan ukus.

2. 2. Voće i povrće

 

Ako jedete barem 4 porcije voća i povrća dnevno koža će vam biti zahvalna. Jako je važno njegovati svoju kožu osim iz vani s vitaminskim kremama i iznutra, kako bi dobila sve sastojke koji su joj potrebni – antioksidanse, tekućinu, vitamine, što pomaže u zaglađivanju kožu i rješavanju akni.

 

3. 3.Tjelovježba

Za zdravu kožu i općenito zdravlje organizma poželjno je vježbati minimalno tri puta tjedno. Tjelovježba potiče protok krvi, pomaže u njezi stanica kože opskrbljujući ih kisikom i antioksidansima. Protok krvi također pomaže izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

 

4. 4.San

Ov smo isto sigurno čuli bezbroj puta ali kao i za vodu ni ovo nije odmet ponoviti. Redovit i čvrst san jako je važan za izgled i zdravlje kože. Kad spavamo protok krvi uglavnom je usmjeren prema koži. Bolja cirkulacija noću dovodi više kisika do stanica naše kože. Ukoliko ne spavamo 7-8 sati koža se nema vremena obnoviti i sve važne aktivnosti nisu obavljene.

5. 5.Smanjite stres

Dali ste ikada primijetili da kada ste pod stresom koža vam je u lošijem stanju. Akne često izbijaju baš u danima kada smo posebno napeti. To se događa zbog jednostavnog razloga, kada smo pod stresom naše tijelo proizvodi kortizol i druge hormone odgovorne za loš ten, jednostavno zato što šalje tijelu signal da proizvodi više ulja. Više ulja-više akni. Također kada smo pod stresom, znamo preskočiti neku od rutina za njegu lica i eto nam dupli problem. I to nas vodi do sljedećeg važnog koraka.

6. 6. Redovita njega lica

Bez obzira koliko smo umorni, ili kako smo prije spomenuli pod stresom jako je važno redovito čistiti lice prije spavanja. Kako je koža kada spavamo u programu regeneriranja važno je ne dopustiti da nam se pore na koži začepe. Isto tako važno je i jutarnje čišćenje lica, kako bi se otklonili svi toksini i nečistoće koji su eliminirani tokom noći. Koristite proizvode bez ulja za masnu kožu i kremaste za suhu kožu. Tonik služi kako bi vratio koži njen idealan pH pa ga je također dobro koristiti nakon čišćenja lica.

7. 7.Hidratacija

Hidratacija – ključna riječ kada je u pitanju bilo kakva njega i važna je za sve tipove kože. Često se misli kako masnoj koži nije potrebna hidratacija pošto je već sama po sebi masna, ali nedostatak svakodnevne hidratacije dovodi do stvaranja viška masnoće što u konačnici rezultira još većim problemima s kožom.

8. 8. Zaštita od sunca

 

Svako jutro, bez obzira na godišnje doba i vrijeme vani, važno je zaštiti kožu od lošeg utjecaja sunčanih zraka. Iako neki kozmetički proizvodi imaju na sebi naznačeno da pružaju zaštitu od sunca, uvijek je bolje staviti kremu namijenjenu isključivo toj funkciji prije uporabe kozmetičkih proizvoda. I to obilno. Kremu s minimalnim SPF faktorom 20 uvijek bi trebali imati u svojoj torbici, jer poslije dva sata ista gubi svoju funkciju.

9. 9. Piling

 

Kada je u pitanju masna koža piling je dobro raditi 2-3 pita tjedno, dok je kod suhe dovoljno jednom u tjednu.  Tako se rješavamo odumrlih stanica, nečistoća i viška masnoće.

10. 10. Čišćenje lica parom i maske

Ukoliko ne idete često na kozmetičke tretmane dobro je barem jedno tjedno kožu dobro očistiti parenjem lica kod kuće. U vruću vodu stavite kamilicu, prebacite ručnik preko glave i dvadesetak minuti parite lice, okrećući glavu kako bi para zahvatila svaki dio lica. Treba pripaziti da voda ne bude prevruća kako ne bi ispekla lice. Nakon toga najbolje je očistiti lice mlijekom za čišćenje, napraviti piling i hidratizirati kožu.  Ako čete poslije toga ravno u krevet koža će vam biti duplo zahvalna.

Možda vam se čini da ovo iziskuje previše vremena discipline ali zapravo je potrebno uvoditi jednu po jednu zdravu rutinu u svoj život kako bi se bolje osjećali u svojoj koži svakog dana.

Odgovori