Šlag na kraju, zapravo trešnja na šlagu, kada je u pitanju moda, svakako je grad umjetnosti i ljubavi – Pariz. Uz to je i najveći, barem ako gledamo po broju dizajnera koji izlažu tamo svoje kolekcije nekoliko puta godišnje. Postaviti reviju u ovakvom gradu koji sam po sebi nudi čaroban vidik na svakom mjestu i nije pretjerano teško, pa uz kolekcije koje su predstavljene i koje nas vode kroz trendove za proljeće i ljeto 2018, možemo uživati i u prekrasnim prizorima poput Eiffelovog toranja noću ili umjetničkim dijelima u pariškoj operi.

Balmain

pariz fashion week balmain proljece ljeto 2018

-Oglas-

Osjetljiva duša modnog svijeta i neshvaćeni umjetnik, 32-godišnji dizajner Olivier Rousteing, predstavio je svoju kolekciju za proljeće i ljeto 2018 u paviljonu jednog od najljepših kazališta na svijetu, Operi Garnier. No, ovoga puta bio je sretan jer je kako sam kaže „napokon uspio poslati poruku koju želi svojom kolekcijom.“
Kolekcija je bila standardno strukturirana i sexy, što je običajan stil ovog dizajnera, no tu je bilo i nešto Coco Chanel stila, kojeg Oliver Rousteng voli provlačiti kroz svoje kolekcije sve više. Boje su bile uglavnom Napoleonske uz klasične francuske pruge. Apsolutna šetnja francuske mode u ne tako klasičnom stilu na klasičnom mjestu, uz nevjerojatno pozitivnu energiju bio bi najbolji opis ove kolekcije i njenog predstavljanja.

Celine

celine proljece ljeto 2018 pariz fashion week

Zamislite veliku Parišku sportsku dvoranu, napuhanu bijelu strukturu gotovo sasvim ispunjenu svijetlom.  Zatim zamislite kako ulazite u tu građevinu kroz staklena vrata i šetate po drvenom, gotovo sasvim izbijeljenim daskama i nailazite na klupe od šperploče presvučene vrećama za spavanje i voila – imate predodžbu o setu na reviji Celine za proljeće i ljeto 2018. Sa zvučnika odjekuje pjesma Mary J. Blige „You Bring Me Joy” koja postavlja ton za cijelu kolekciju koju ćemo upravo vidjeti.

„Htjela sam da izgleda optimistično,“ rekla je  Phoebe Philo. „Osjećaj je bio osoban za mene. Željela sam slaviti. Ako nešto treba biti rečeno u ovom trenutku, onda neka to bude s ljubavlju. Neka bude radosno. Nisam se mogla sjetiti ničeg drugog osim nečeg što budi osjećaj sreće.“

Chloe

chloe proljece ljeto 2018 pariz fashion week

Pozivnica za debitantsku reviju Natacha Ramsay-Levi’s za Chloe došao je na kutiji šibica. Razlog tome što ih je ona nekada skupljala, što je izjavila prošli utorak, otkrivajući pritom koja sjećanja je imala na umu dok je zamišljala ovu kolekciju. „Željela sam prikazati Chloe iz različitih vremena. To je kao mozaik; mnogo slike,“ izrazila se 37-mogišnja dizajnerica. Ova bivša desna ruka Nicolasa Ghesquiereua punih 15 godina u Louis Vuittonu i prethodno u Balenciagu , rekla je da je Chloé u stvari uvijek bila njezina prva ljubav.  „Počela sam s modom poprilično kasno i Chloe je uvijek bio brend kojeg sam mogla razumjeti. Ramsay-Levi je epitom Pariškog stila bez napora: zavidne prirodne ravnoteže između šik i cool, nečeg s čim su žene poput nje jednostavno rođene.

Kolekcija je bila kombinacija Bohemijske Chloeove ostavštine i modernističkog izraza kojeg je dizajnerica dobro uvježbala radeći kao dio tima za Louis Vuitton.

Chanel

chanel proljece ljeto 2018 pariz fashion week

Karl Lagerfeld vjeruje u sve prave stvari ali ne osjeća potrebu da o njima viče s krovova. Litice će biti sasvim dovoljne. „Slapovi su najzdravija stvar na svijetu,“ izjavio je nakon predstavljanja kolekcije za proljeće i ljeto 2018. Na Chanel reviji nalazile su krupne stijene koje su  Grand Palais pretvorile u impozantni slap.  „Povjetarac je bio ugodan,“ rekao je Karl aludirajući na hladan zrak koji je izlazio iz kaskadne vode presijecajući toplinu koju stvara stakleni krov.

Kada je u pitanju dojam o reviji i kolekciji, kao i uvijek dizajner je bio jednostavan i nedorečen. „ “Na vama je ono što vidite, nisam gledao reviju”, rekao je. “Ne stvaram filozofske bilješke o tome.”

Iako Lagerfeld ne djeluje kao najtoplije i najoptimističnije biće na svijetu, ne može se ne primijetiti određeni optimizam i radost u ovoj kolekciji. Sjajne šljokice na bijelim haljinama, vodeni motivi i boje, osunčani, žuti komadi i pomalo vilinska lakoća obilježili su ovu reviju koja i opušta i usrećuje istovremeno.

Christian Dior

Christian Dior proljece ljeto 2018 paris fashion week

 

Prošlo je točno godinu dana od prve revije dizajnerice Maria Grazia Chiuri za Dior, one poznate po majicama s natpisom “We Should All Be Feminists”. Ova Rimljanka je prva žena na mjestu kreativnog direktora u Dioru i s obzirom da je postavljena na to mjesto u trenutku kada je Trump došao na svoju funkciju uhvatila je uspješno novi val feminizma. „Čitala sam negdje da sam „uhvatila trend na vrijeme,“ prisjetila se  kolutajući očima. „Ovo su moje vrijednosti! Zar su stvarno pomislili da pokušavam uhvatiti trend? Ovo je čudno modno vrijeme u kojem živimo. Nešto je zbilja pogrešno.“

Ima smisla ovo što govori, jer u današnje vrijeme činjenica da je žena na čelu neke modne kuće nebi trebali ni biti vijest. „Ovdje sam jer imam talent i jer sam dobra u onome što radim,  ne zato što sam žena.“

To je već demonstrirala kada su u pitanju brojevi i prodaja.

Christian Dior kolekcija za proljeće i ljeto 2018 inspirirana je francuskom umjetnicom i kiparicom Niki de Saint Phalle, koja se sprijateljila sa Marcom Bohanom ’60 – tih godina i religiozno nosila sve njegove dizajnerske komade.

De Saint Phalle se borila kako bi se nosila s zlostavljanjem koje je pretrpjela kao dijete i filtrirala je tu bol u feminističku umjetnost. Njenu sliku s puškom koju je uperila u svoje radove mogu se naći na mood bordu ove dizajnerice. „Ona je prava zločesta djevojka,“ izjavila je Maria Grazia Chiuri.

 Giambattista Valli

Giambattista Valli proljece ljeto 2018 pariz fashion week

Istinita ljubavna priča koja se dogodila ranih sedamdesetih između umjetnika iz radničke klase Maria Schifana i lijepe aristokratkinja iz Rima Nancy Ruspoli potakla je Giambattista Vallia na razmišljanje o tome da napravi kolekciju koja spaja dva različita svijeta. Valli je htio postići kontrast između boemskog i buržujskog, bogatog i siromašnog.

Njegove poznate raskošne haljine pojednostavljene su ravnim cipelama. Unisex je također nešto novo s čime se ovaj dizajner prije nije igrao, no ovog puta uspješno je spojio i te dvije suprotnosti.

 

 

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here