Amalfi rivijera, predivna je obala koja se proteže dužinom od 40 Km južnom stranom Sorentinskog poluotoka. Ova obala dobila je prestižno mjesto na listi svjetske baštine 1996. godine.  UNESCO je opisao kao „izvanredan primjer mediteranskog krajolika, s iznimnim kulturnim i slikovitim prirodnim vrijednostima.“  S ceste se proteže pogled na obronke planine Lattari, koja se strmoglavo spušta u predivno kobaltno plavo more, noseći na sebi zelenu mediteransku makiju, stopljenom s živim bojama agruma, vinogradima i maslinicima.

Krivudava cesta klizi preko dubokih klanaca i spušta se prema plaži, pa se opet penje kako ne bismo ostali zakinuti za očaravajući pogled  na jedinstven krajolik prepun uvala, hridi i manjih sela koji su doslovce ugrađeni u planinu.

 

amalfi rivijera

S terasa kuća zbog velike strmine puca pogled na more i pokoji otočić, a miris suncem okupanog limuna koji je zaštitni znak ovog kraja osjeti se posvuda.

Ville i hoteli na Amalfilskoj rivijeri uglavnom imaju svoje privatne plaže do kojih je moguće doći isključivo iz objekta stepenicama.

Amalfi

Malo simpatično mjesto po kojemu je rivijera i dobila ime – Amalfi najpoznatije je po katedrali, do koje morate proći 57 stepenica. La Basilica di San Andrea potječe još iz 9. stoljeća. Vanjska fasada obnovljena je 1891. godine nakon što se prvobitna urušila.

basilica amalfi

Sam grad Amalfi sastoji se uglavnom od uličica koje su prepune cvijeća i malih suvenirnica, kao i ribarnica u koje sviježa riba svakog jutra stiže s malih lokalnih ribarica.  Marketi su puni talijanskih proizvoda kao što je poznata pasta  i lokalno uzgojeno voće i povrće.

Na glavnom trgu Piazza del Duomo čuje se žamor ljudi koji uživaju u kafićima i restoranima uživajući u hrani i pićima toga kraja.

Slijedeći poznati grad tog kraja je većini poznat iz knjige i iz istoimenog filma Pod suncem Toscane.

 

Positano

Positano je poznat po keramici, bugenviliji koje ima gotovo na svakom koraku, limunu i limeti, te velikom broju stepenica.

U Positanu je moguće vidjeti stabla limuna i limete gotovo na svakom koraku, kao i razne suvenire od limuna poput svijeća, nezaobilaznog pića toga kraja limoncello, likera od pogađate – limuna, pa sve do posteljine s printom istog, pa do spajanja keramike i limuna u tanjure s slikom istog. Kada u restoranima toga kraja želite uživati u nekom domaćem specijalitetu, najčešće će vam ponuditi   mozzarellu u limunu.

positano

 

The path of the Gods

 

Kada se iz Positana odlučite na šetnju poznatom rutom The Path of the Gods, prvo što morate napraviti je preći 1700 stepenica ako želite ići prečacem do mjesta Nocelle, koji se nalazi iznad Positana. Ukoliko niste spremni na takvu avanturu uvijek možete ići nešto dužim putem , busom.

Kada krenete u šetnju tim poznatim putem, odmah vam bude jasno da naziv nije pretjeran, iako se tako čini, čak i kada su u pitanju Talijani. Pogled na predivna brda koja okrunjuju oblaci i kristalno plavo more  ostaviti će vas bez daha.  Jedan od razloga zbog kojeg se turisti najčešće vračaju u Positanu je upravo i ova šetnja.

path-of-the-gods

 

Kako god bilo, odmor na ovakvom mjestu je u najmanju ruku božanstven.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here