Spremni smo za nove trendove koje nam donose dizajneri u četiri najveća modna grada; New Yorku, Londonu, Milanu i neizostavnom Parizu. Što nam dizajneri predlažu za sezonu jesen / zima 2017/18, nakon povratka s godišnjeg odmora i ugodnog brčkanja u moru, pogledajte u nastavku.

Altuzarra

Pomalo borbeni izgled kojem su pridonijele čizme sa zakovicama i vezenjem do iznad koljena upotpunjene rukavicama do iznad lakta bio je pomalo kontradiktoran ostatku kolekcije koja je imala možda podjednako zaštitnički štih, no na nešto dostojanstveniji, ponosniji i  monarhičan način.

-Oglas-

Za prvi, nešto ratoborniji dio, kako tvrdi dizajner, kriva je politika, točnije cijela priča o Trumpu i Brexitu, pa je Joseph Altuzarra imao potrebu napraviti kolekciju koja će nas štititi u sezoni jesen/zima 2017/18.

Inspiraciju je, kada je u pitanju onaj otmjeniji dio kolekcije pronašao u Lady Macbeth i sjeverno europskim renesansnim slikama; korzeti, baršun, krzno.

Carolina Herrera

Bijele košulje zaštitni su znak kako osobnog stila ove dizajnerice, tako i njenih kolekcija. Ovog puta, toliko puta spominjane bijele košulje bile su ukrašene crnim i bijelim mašnama uparenim s crnim i bijelim suknjama i hlačama. Cijeli je prvi dio kolekcije pomalo podsjeća na školske uniforme neke ekskluzivne škole.

Taj stil i ne čudi s obzirom da je Herrera poznata po stilu koji je kao stvoren za „dobre cure, dobrog podrijetla“, kao što je i ona sama.

Drugi dio kolekcije uglavnom se bazirao na bajkovitim haljinama za bal. Činjenica da je ova kolekcija uglavnom išla u tom smjeru poneki su smatrali hrabrim, ako uzmemo u obzir da je Ivanka Trump nosila njenu princeza haljinu boje šampanjca na inauguraciji njenog oca u Siječnju i oko toga se diglo mnogo prašine. Ipak, Herrera je jedna od rijetkih Američkih dizajnera koja je javno izjavila da bi željela oblačiti novu Američku prvu damu ako to od nje netko zatraži. Dizajnerica je poznata po tome što je oblačila i u prošlosti prve dame, poput Jacqueline Kennedy i Michelle Obame.

Još jednom Herrera je pokazala da je javno mišljene neće spriječiti da ostane vjerna svom profesionalizmu i da još jednom pokaže da je velika dama.

Michael Kors Collection

Ako je Carolina Herrera poznata po stilu „dobre djevojke“ i bijelim košuljama, Michael Kors je poznat po tome što voli ženama davati ono što najviše vole kada je u pitanju odjeća i osjećaj koji imaju kada istu nose. Tko se ne voli istovremeno osjećati sexy, glamurozno i ležerno i tako svakog dana i svake minute u danu?

No, ovog puta u svojoj kolekciji za jesen i zimu 2017 i 2018 otišao je i korak dalje. „Izumio“ je pulover koji zapravo to i nije. Izgleda kao jedan, pleten je kao jedan ali nema jednu bitnu stavku koju puloveri inače imaju, a to je otvor za glavu.

Kako Michael Kors sam kaže „ Ovo je pulover-šal. Nije zapravo pravi pulover. Mnogi me pitaju, kako ga zoveš? Odgovaram im, to je moj „shmoo“. Kako bi dijete reklo, „Želim moj shmoo.“ To je sigurna dekica za odraslu glam osobu. Volim je vidjeti omotanu oko vrata ili vezanu oko struka. Ponesite je sa sobom u avion – živjet čete u tome!“

Nije to jedina novina koju je Kors pripremio za novu sezonu. Mnogi su se pitali zašto je ostavio dva otvora umjesto džepova ispod rukava. Za to također dizajner ima jednostavno i praktično objašnjenje.

„Mnogo cura u mom uredu nose kapute samo prebačene preko ramena,“ objašnjava Kors, „pa im kaputi često skliznu.“

Ovo je sigurno rješenje. Chic? Svakako.

Oscar de la Renta

Kada nas napusti veliki dizajner poput Oscara de la Rente u 82. godini i osnivač jedne velike i uspješne modne kuće koja uz to još ima i dugu tradiciju, teško je naći dostojnu zamjenu koja će istovremeno nastaviti nizati dizajnerske uspjehe a uz to i dodati nešto novo, svoje i mladenački.

Sam Oscar de la Renta je imenovao Petera Coppinga da završi njegovu kolekciju. Peter je, međutim, doživio samo pristojno priznanje i aplauz za svoj rad. Istina, kolekcija je bila lijepa i ženstvena, no nije ostavila dojam kakav je bio tražen kada je u pitanju ovaj brend.

Zatim je na njegovo mjesto došla Laura Kim koja je prethodno bila na poziciji više predsjednice za dizajn u Carolini Herreri, a prije toga je 12 godina radila uz samog Oscara.

Tu je također upoznala i trenutnog kopilota, kada je u pitanju ova kolekcija, Fernanda Garciu koji joj pomaže odvesti ovaj modni brend na nov (i uspješan) put.

Uz posao koji su imali za Oscar de la Rentu za jesen i zimu 2017 / 18, ovaj duo također je započeo i s radom na kolekciji za svoj novi start-up , Morise, brend s „downtown“ senzibilitetom.

Gosti na reviji tako su bili pozvani na dvije revije u jednoj i to je u nekoj mjeri i malo zbunilo poneke.

Što se tiče same kolekcije Oscar de la Renta, ona je bila kao što je bilo očekivano i hrabra i mladenačka, no opet je zadržala određenu strukturu i prepoznatljivost ove kuće. Primjerice, haljine su s jedne strane bile otvorene do bokova a strukirani uski korzet kao gornji dio haljine prelijevao se u raskošnu krznenu haljinu. Kroj i nijansa crvenog kaputa možda su nas najviše oduševili, kao i igranje s dobrim/lošim ukusom, bila ta igra namjerna ili ne.

Parabal Gurung

Možda se to moglo i očekivati, eto već u prvom tjednu Fashion Weeka revija je iskorištena kao medij za proteste. Pogađate? Još jednom radi se o politici novoizabranog Američkog predsjednika, Donalda Trumpa. Iako na ovim stranicama radije ne bismo ulazili u političke priče, modni svijet je trenutno potpuno isprepleten s političkim, tako da nemamo izbora. Gurung, rođeni Singapurac, odrastao je u Nepalu, a u New Yorku je započeo s svojim brendom. Kako sam tvrdi, New York je grad koji mu je omogućio da „živi svoj Američki san“.

Sad tu stupa imigrantska politika, koja je, sasvim prirodno, osobno i emocionalno dotakla dizajnera, s obzirom na njegovu prošlost. Kako bi rekao svoje mišljenje o politici Donalda Trumpa izašao je nakon revije na pistu u bijeloj majici na kojoj je stajao natpis „ This is how feminist looks like“, dok su modeli u finalu prošetale majice s ostalim natpisima; „ Revolution has no borders“, „ I’m an immigrant“, „I’m a Rosa“ – uz to promovirao je punije modele poput Candice Huffine i Marquite Pring.

Sada da se vratimo na ono zbog čega smo zapravo i ovdje, kolekcije.

Struktura koja je uključivala pulovere s širim ramenima i kapute što pletenih što onih s plaštom ostavljala je dominantan dojam, dok su lepršave, cvjetne haljine, laganih, luksuznih materijala bile na nešto nježnijoj strani kolekcije. Cijela ova kolekcija divna je protuteža ekstremno ženstvenim kolekcijama kao i onim izrazito seksualno slobodnim. Elegantno i s dobrom mjerom u svemu.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here