Foto: Kylene Hashimoto

Europa je dom nekih od najimpresivnijih i najljepših dvoraca na svijetu. Ovi povijesni dragulji oduvijek su privlačili turiste, zaljubljenike u povijest i ljubitelje bajkovitih ambijenata. Ako se želite izgubiti u vremenu i osjetiti da hodate stazama prošlosti, ovo su 10 najljepših dvoraca u Europi koje možete posjetiti.

-Oglas-

Neuschwanstein, Njemačka

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Follow & Tag #YourCastles (@yourcastles)

Dvorac Neuschwanstein smješten je u slikovitim Bavarskim Alpama južne Njemačke. Izgrađen je u 19. stoljeću za Ludwiga II. Bavarskog, poznatog i kao “kralj bajki”. Dizajniran je kao srednjovjekovna utvrda, no istovremeno sadrži i modernije elemente. Njegove impresivne kule i bijele fasade čine ga izuzetno fotogeničnim, a unutrašnjost dvorca oduzima dah bogatim skulpturama, slikama i raskošnim namještajem. Neuschwanstein je inspirirao Disneyev dvorac Trnoružice i stoga privlači mnoge posjetitelje koji žele doživjeti pravu bajku.

Château de Chambord, Francuska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli V@lou???? Dreux Valérie (@dreuxvalou)


Château de Chambord je remek-djelo francuske renesanse i jedan od najvećih dvoraca na svijetu. Smješten u dolini Loire, ovo zadivljujuće zdanje ima prepoznatljivu arhitekturu s mnogo kula, lukova i prostranih vrtova. Dvorac je izgrađen po nalogu kralja Francis I. u 16. stoljeću i služio je kao ljetna rezidencija za francuske kraljeve. Danas, posjetitelji mogu istražiti impozantne dvorane, raskošne sobe i uređene vrtove, te se vratiti u vrijeme kada su u ovim prostorima živjeli monarsi.

Peleș Castle, Rumunjska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Naturofilul????????❤️‍???? (@naturofilul)

Smješten u idiličnim Karpatima, Peleș Castle je romantični dvorac koji odiše bajkovitom atmosferom. Izgrađen je krajem 19. stoljeća, a impresivna arhitektura spoj je neo-renesanse i gotike. Unutrašnjost dvorca vrvi umjetničkim djelima, raskošnim drvenim rezbarijama i raznobojnim vitražima. Ovo nevjerojatno mjesto poslužilo je kao ljetna rezidencija rumunjske kraljevske obitelji i danas ostavlja posjetitelje bez daha svojom raskoši.

Edinburgh Castle, Škotska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arthur???? (@the.arty.show)

Smješten na vulkanskoj stijeni koja dominira škotskom prijestolnicom, Edinburgh Castle je simbol i srce Škotske. Dvorac datira iz 12. stoljeća i bio je svjedok mnogih povijesnih događaja, uključujući i sukob između Škota i Engleza. Unutar zidina dvorca posjetitelji mogu istražiti Kraljevsku palaču, Stone of Destiny i poznate Royal Crown Jewels, kao i uživati u panoramskim pogledima na grad Edinburgh i okolicu.

 

Alhambra, Španjolska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Angela Coomey (@angelacoomey)


Smještena u slikovitom Granadi, Alhambra je jedan od najvažnijih primjera islamske arhitekture u Španjolskoj. Njeno ime doslovno znači “Crvena utvrda” zbog crvenkaste boje zidova koja je vidljiva posebice pri zalasku sunca. Alhambra je izgrađena u 9. stoljeću kao vojni kompleks, no kasnije je pretvorena u palaču koja je služila kao rezidencija sultana i visokih članova Alhambrske dinastije. Unutar kompleksa, posjetitelji mogu istražiti prekrasne vrtove, fontane, i raskošno ukrašene sobe, koje svjedoče o bogatoj povijesti Andaluzije.

 

Hohenzollern Castle, Njemačka


Hohenzollern Castle smješten je na vrhu brda u saveznoj državi Baden-Württemberg u Njemačkoj. Ovaj dvorac ima impozantnu pojavu i bogatu povijest povezanu s kraljevskom obitelji Hohenzollern, koja je imala značajnu ulogu u njemačkoj povijesti. Dvorac je više puta obnavljan, a danas nudi prekrasan pogled na okolicu te izložbe koje prikazuju povijest obitelji i regije.

 

Predjama Castle, Slovenija

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Campingklaani (@campingklaani.de)

Predjama Castle jedan je od najneobičnijih dvoraca u Europi jer je smješten u stijeni. Dvorac je izgrađen u 13. stoljeću i koristio se kao obrambena tvrđava. Njegova izvanredna lokacija na stijeni i spoj s prirodom čini ga jedinstvenim i impresivnim. Posjetitelji mogu istražiti razne prostorije i prolaze unutar stijene te saznati o zanimljivim legendama i pričama koje prate ovu utvrdu.

 

Windsor Castle, Engleska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli agnes zh (@agnes.zh)


Windsor Castle je najveći radni dvorac na svijetu i službeni dom britanske kraljice u Berkshireu. Dvorac ima više od 900 godina povijesti i tradicionalno je kraljevsko mjesto gdje se održavaju važni događaji i ceremonije. Posjetitelji mogu istražiti St. Georgeovu kapelu, Round Tower, prekrasne vrtove i State Apartments koji odišu kraljevskim luksuzom. Također, imat će priliku vidjeti i čuti smjene straže koje su prava atrakcija.

 

Prague Castle, Češka

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Europe (@europe)

Prague Castle, smješten iznad prekrasnog Praga, je najveći drevni dvorac na svijetu. Njegova izvanredna veličina i složena arhitektura prožeta su različitim stilovima, od romaničke do gotičke i barokne arhitekture. Ovaj povijesni kompleks služio je kao rezidencija čeških kraljeva, carstava Svetog Rimskog Carstva i kasnije čeških predsjednika. Posjetitelji mogu istražiti Katedralu sv. Vida, baziliku sv. Jurja, Zlatnu ulicu i mnoge druge znamenitosti koje pričaju priču o bogatoj povijesti Češke.

 

Mont Saint-Michel, Francuska

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vacations | Travel | Nature (@tripfervor)

Iako se čini kao utvrda, Mont Saint-Michel je impresivna srednjovjekovna struktura smještena na malenom otoku u Normandiji. Ovaj “čarobni” dvorac dobio je nadahnuće iz mašte i fascinacije, jer tijekom visoke plime otok izgleda poput plutajuće tvrđave. Mont Saint-Michel je bio ključno hodočasničko mjesto u srednjem vijeku, a njegova arhitektura i položaj čine ga jedinstvenim mjestom koje posjetitelji nikada ne zaboravljaju.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here