Marie Kondo je žena koja je stvorila karijeru savjetnice vjerovali ili ne u – urednosti. Također je napisala i knjigu na tu temu koja je jako brzo postala popularna diljem svijeta. Odmah na početku moram upozoriti da ukoliko niste veliki fan minimalizma da ne uzimate ovu knjigu u ruke, jer postoji velika šansa da vas jednostavno – izludi.

Ukoliko ste ipak osoba koja konstantno sređuje nered, no nekim čudom on se u (pre)kratkom vremenskom roku vrati onda toplo preporučujemo ovu knjigu. Princip ove knjige je jednostavan, kao i što bi vam kuća trebala biti poslije nego što upotrijebite ovu metodu a svodi se na to da stvari u kući podijelite po kategorijama, počevši od odječe te odluku o tome dali želite zadržati neki komad prepustite osjećaju ili intuiciji i procijenite dali vas veseli ili ne. Ideja je da na kraju ovog velikog spremanja ostanete okruženi samo sa stvarima koje vas vesele.

-Oglas-

Gledajući opće mišljenje o ovoj knjizi ima onih koji su potpuno oduševljeni do mjere da im je ova knjiga potpuno promijenila život na bolje pa sve do onih koji autoricu smatraju luđakinjom koja im je uništila život. Osobno mislim da su oba stava pretjerana.

Autorica je definitivno opsjednuta urednošću i čistoćom od najranijih dana svog djetinjstva i to ne skriva, također ne skriva ni to da je ustvari lijena za svakodnevno sređivanje svoje okoline ni to da cijeli život pokušava naći način kako bi imala lijepu i urednu kuću bez puno muke.

kondo

I pronašla ga. Zapravo, tko je ikada nešto odlično napravio bez da je bio malo previše opsjednut tematikom? Iz tog razloga, što se nas tiče, njena opsjednutost je plus. Ova knjiga je tu da vam donese bolju kvalitetu i radost življenja u vašoj okolini a ne da vas muči i naređuje, kako su je neki nažalost shvatili i odmah na početku izgubili bitku, jer nikako ne mogu procijeniti što ima donosi radost. Neki su smatrali da je zahvalnost prema primjerice odjeći pretjerana. Ali to i je ono na što autorica cilja, ukoliko ostavite samo što vam se jako sviđa i ako toga nemate previše, i budete zahvalni za to što imate, onda čete sa zadovoljstvom brinuti o tim stvarima, bez da vam to oduzima previše vremena.

Tu je i posebna tehnika slaganja odjeće tako da svaki komad bude vidljiv i lako dostupan i tako je izbjegnut nered koji stvaramo kada pokušavamo doći do majice pri dnu, ako se uopće sjetimo da je imamo. Za shvatiti tu tehniku slaganja bolje je pogledati neki od videa na Youtube-u u kojem autorica detaljno objašnjava tehniku i način slaganja.

Možda ova knjiga neće svakome promijeniti život ali svakako će vas oduševiti način na koji je pisana.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here