Moda i film uvijek su išli ruku pod ruku, kada god bi dizajneru nedostajalo inspiracije uzimali su za muzu glavni lik iz filma i eto nam nove Couture kolekcije. Nabrojati ćemo deset filmova iz tog desetljeća u kojima su Audrey Hepburn, Grace Kelly i Marilyn Monroe glavne junakinje filmova tog doba.  Filmovi u kojima su glumile pomogle su definirati modu tog desetljeća.

1. Rear Window (1954)

Jedan od Hitchcockovih najboljih filmova, Rear Window u kojem Grace Kelly ima ulogu Lise Fremont, modne urednice koja navraća u stan svog dečka koji ima slomljenu nogu i jedina mu je zabava tokom oporavka gledanje u prozore susjeda. Dok jedne noći zabava ne preraste u krimić. Ono što je nama posebno zanimljivo u ovom filmu je Grace Kelly i odjeća Lise, cure iz visokog društva, koja nikada ne nosi istu odjeću dva puta i koja najviše uživa u pošiljkama iz Pariza.

2. Designing Woman (1957)

Lauren Bacall i Gregory Peck su modna kreatorica i sportski novinar koji se vjenčaju nedugo nakon što su se zaljubili na odmoru.   Lauren začuđuje svog muža sa beskrajnom opskrbom dizajnerske odjeće. „ Ovo je samo prva u nizu promjena, što me uvijek iznova iznenadi. Vjerujte mi, ova mala promjeni odjeću devet puta dnevno.“  Gregory Peck tj. Njegova karakter u filmu objašnjava. Mirenje dvije dijametralne suprotnosti pogledajte u ovoj simpatičnoj romantičnoj komediji.

3. High Society (1956)

Uloga u ovom filmu bila je zadnja koju je glumica odradila prije nego što je postala Princeza od Monaka, s kojom su u filmu glumili Bing Crosby i Frank Sinatra. U ovom mjuziklu još jednom glumica glumi curu iz visokog društva zaljubljenu u modu. Dok gledamo kako se ne može odlučiti između trojice koja su zaljubljena u nju, usput imamo priliku uživati u kostimima za film koje je dizajnirala  Helen Rose. Kelly u ovom filmu nosi prelijepe haljine s posebnim modnim dodatkom – zaručničkim prstenom. Ovaj film savršeno dobro prikazuje eleganciju i damski stil koji su obilježili ovo desetljeće.

4. And God Created Woman (1956)

Film nastao iste godine kao i prethodni, no ovog puta u glavnoj ulozi je jedna druga, ništa manje poznata zvijezda onog doba, Brigitte Bardot koju je baš ovaj francuski film – And God Created Woman pretvorio u seks simbol preko noći.  Bardot glumi djevojku od osamnaest godina koja izaziva drame dobivajući pažnju mnogih muškaraca. Film završava rečenicom „ Ova djevojka je nastala kako bi uništila muškarce.“ I to je bio status po kojem je glumica na kraju i postala poznata.

5. Rebel Without a Cause (1955)

Ovaj film sigurno nije modni film, ali moda u filmu je ono zbog čega se ovaj film među ostalim isplati pogledati. U filmu Rebel Without a Cause, James Dean postavio je modni standard za buntovnog tinejđera ’50 u hlačama od jeansa, bijeloj majici i bordo kožnoj jakni. Ovaj film kada je moda u pitanju možete staviti u kategoriju „posuđeno od dečka“.

6. All About Eve (1950)

https://youtu.be/skZDG3Ffw8A

Iako nije izravno povezan s modom i modnom industrijom, All About Eve se može smatrati ranom inačicom popularnog modnog filma današnjice, Vrag nosi Pradu. Film se bavi ženskom natjecateljskom stranom, pogotovo na radnom mjestu. Film prati  Eve Harrington koju glumi  Anne Baxter, mladu i ambicioznu glumicu koja manipulira Broadwayskom zvijezdom Margo Channing, koju glumi Bette Davis kako bi je uzela pod svoje krilo.  U jako kratkom vremenu, Eve uspijeva ukrasti Margo slavu, karijeru i prijatelje. Ovaj film jš je uvijek često spominjan kako u pop kulturi, tako i u modnom svijetu.

7. Sabrina (1954)

U jednom od njenih prvih filmova  Audrey Hepburn glumi Sabrinu, djevojku uočenu od strane dva dobrostojeća brata, nakon što je postala šik mlada žena za vrijeme studija u Parizu. Ovaj film ima predivne modne trenutke koji uključuju svečane haljine, kojim je počela ikonska suradnja dizajnera i zvijezde –  Hubert de Givenchy i Hepburn, modnog dueta i suradnje koja je trajala sve do kraja glumičinog života.

8. Gentlemen Prefer Blondes (1953)

Film koji sam sebe naziva najglamuroznijim mjuziklom svih vremena Gentlemen Prefer Blondes, prikazuje niz privlačnih komada odječe koje u filmu nose Marilyn Monroe i Jane Russell, koje počinju raditi kao zabavljačice u potrazi za bogatim muževima. Od kultne ružičaste haljine i ekstravagantnih kostima, ovaj film bi trebala pogledati svaka osoba opsjednuta modom.

9. To Catch a Thief (1955)

I još jednom, Hitchcockova najpoznatija plavuša Grace Kelly glumi zajedno s  Cary Grantom u ovom poznatom ljubavnom trileru. S dizajnericom kostim Edith Head, ovaj film ne samo da definira Hitchcockovu sliku heroine njegovih filmova, plava kosa, jak crveni ruž i Dior novu siluetu, također obilježava eleganciju ovog desetljeća, na koji se modni svijet još uvijek u velikoj mjeri oslanja.

10. Funny Face (1957)

Ovo je ikona modnih filmova, tj. jedna od ikona modnih filmova svih vremena. Audrey Hepburn u filmu Funny Face glumi Jo Stockton, zaposlenicu u knjižari koja postaje poznati model nakon što je otkrio modni fotograf,  Dick Avery, baziran na modnom fotografu Richard Avedonu, kojeg u filmu glumi Fred Astaire. Uz pomoć modne urednice Maggie Prescott, Jo postaje nova ljubimica modnog svijeta kroz serije modnih snimanje u Parizu. Još jednom, legendarna Edith Head kao kostimografkinja i njeni kostimi kao i Givenchy i njihove haljine od ovog filma napravili su modni spektakl.

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here