Feng Shui je pojam koji ste sigurno čuli, no znate li što on zapravo predstavlja?

 

Što je Feng Shui?

Feng Shui je baziran na ideji da je vaša okolina (u ovo slučaju stan) ima energiju naziva „chi“.  Vjeruje se da stan koji ima dobar Feng Shui i u kojem se „chi“ energija prirodno kreće donosi sreću, bogatstvo i dobre međuljudske odnose.

S druge strane, ako vam je stan prenatrpan stvarima i neuredan ili energija u njemu ne teče kako treba, to donosi negativne događaje u vaš život poput lošeg zdravlja i manjka novaca.

Iako Feng Shui zvuči kao nešto komplicirano, uređenje stana po tim principima je jako jednostavno.

Feng Shui u kuhinji

feng shui kuhinja2

Kako bi kreirali balans i pozitivan utjecaj, vaša kuhinja bi trebala biti svijetla i prozračna.

Ako nemate velike prozore u kuhinji , postavite ogledalo u nju kako bi se svjetlo odbijalo o njega i stvorio dojam prostranosti, a i kako bi vidjeli sve što se oko vas zbiva, na kraju krajeva nitko ne voli gledati u zid dok kuha.

Uz prirodno svijetlo, dobro je dodati nekoliko slojeva umjetnog svijetla, koji će prostoriju učiniti ugodnijom za boravak i bilo kakvu vrstu rada.  Uz glavno (naglašeno) svjetlo dobro je imati još ambijentalno i radno svijetlo.

Ove tri vrste svijetla stvoriti će veselu i ugodnu atmosferu za vas i vaše goste.  Imajte na umu da jedno jako svjetlo nije najbolje rješenje jer jaka svjetlost može izazvati glavobolje i probleme s vidom.

Boje u kuhinji su također jako važne kada je u pitanju Feng Shui . Počnite s bijelom bojom kako bi kuhinja bila svjetla i odavala dojam prostranosti.  Ostale boje dodajte pomoću dekorativnih posuda za voće, zavjesa, pribora za kuhanje, jastuka za stolice i sl.

Feng Shui u dnevnom boravku

1240 x 764 px
1240 x 764 px

Kako ste postavili namještaj u dnevnom boravku može bitno utjecati na Feng Shui u toj prostoriji. Počnimo od sofe. Sofa bi se trebala nalaziti u najudaljenijem kutu prostorije ( gledajući s vrata) i to nekoliko centimetara udaljena od zida.  Ako niste u mogućnosti postaviti sofu uz zid, onda je najbolje sa stražnje strane staviti nekoliko manjih stolića sa svijećama da bi onima koji sjede pružilo osjećaj sigurnosti kakav inače pruža zid.

Važno je i da sva sjedeća garnitura bude raspoređena tako da svi koji sjede tu mogu pričati i družiti se bez da su polu-okrenuti jedni drugim leđima ili da su toliko udaljeni jedni od drugih da se moraju podizati glas da bi se čuli.

Također je važno balansirati oblike pa je tako okrugli stolić uz dodatak dva taburea ili stolića u obliku kvadrata ili trokuta. Okrugli stolić u sredini prostorije predstavlja kruženje i protok energije.  Kvadrat predstavlja zemlju, dok trokut simbolizira drvo a krug metal. Sve ovo u kombinaciji donosi savršen sklad elemenata i balansiran osjećaj stana i prostorije.

Feng Shui u spavaćoj sobi

Zen-Bedrooms

 

Spavaća soba je mjesto koje treba biti opuštajuće i pripremiti vas za dobar san. Da bi se to postiglo, važno je očistiti sav nered i maknuti s vidljivih površina sve što nam ne treba odnosno, ostaviti vani samo stvari koje nam u tom trenutku trebaju (npr. noćna lampa, budilica, knjiga,…)

Stvari koje se nalaze ispod kreveta također donose lošu energiju.  Svakako je dobro naći za njih neko drugo mjesto, a najčešće uvidimo da nam dobar dio tih stvari ni ne treba s obzirom da ih vjerojatno jako dugo nismo ni koristili.

I zadnje, ali ništa manje važno, maknite mobitele, laptope i ostalu elektroniku iz spavaće sobe. Uvijek je bolje prije spavanja čitati knjigu, nego gledati u svjetlo ekrana koji nas razbudi. Ukoliko se koristite mobitel zbog budilice, uključite airplane mod, kako vas obavijesti ili pozivi ne bi ometali u odmoru.

Ovo su samo osnove, no i samo one mogu donijeti velike promjene u energiji vašeg doma, pa samim time i života.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here