zdravlje

Zdravlje je cjeloživotni rad na sebi i uvijek ima mjesta za poboljšanje. Kada smo zdravi, puni smo energije i lakše se nosimo sa svim izazovima koje nam život nosi. Uz to smo i općenito sretniji.

Ovih osam stvari koje zdravi ljudi rade svaki dan pomoči će vam da vratite i/ili zadržite svoje zdravlje.

  1. Idu u krevet u 22 sata

Poznato je da se određeni hormoni koje liječe i obnavljaju stanice ispuštaju samo u periodu od 23 – 01 sata.  Također je poznato štetno djelovanje koje manjak sna ima na kompletan organizam. Iako je teško ponekad se odreći mirnih noćnih sati ( znamo, znamo ) i omiljene serije, ujutro čete biti zahvalni sinoćnjoj sebi na mudroj odluci.

  1. Dišu duboko

Tehnike ispravnog i dubokog disanja i njihovo blagotvorno djelovanje na um i tijelo već znaju i ptice na grani. Barem dva puta dnevno uzmite 5 minuta u kojima čete otpustiti sve misli i dubokim disanjem opustiti sve mišiće.

  1. Druže se s ljudima

Neka istraživanja tvrde da je ovo važno koliko i prestanak pušenje, tj. da donosi iste ako ne i veće beneficije za opće zdravlje organizma. Ako to druženje uključuje neki kreativni rad, društvene igre ili slično, još bolje. Ne moramo napominjati da izbjegavate jako negativna društva, to je ipak iznimka pravilu. Ako se krećete među negativnim ljudima promijenite okolinu, a ako niste u mogućnosti to napraviti nađite neki hobi koji uključuje ljude koji imaju iste interese.

  1. Jedu orašaste plodove

Orašasti plodovi održavaju zdravim cjelokupni kardiovaskularni sistem. Ako pet puta tjedno gricnete neki od ovih plodova, pa čak i prženi smanjit čete rizik od ovog tipa bolesti.

I to je samo jedna od mnogih beneficija ovih plodova.

  1. Nikada ne sjede predugo

Ako naš posao uključuje rad na kompjuteru i zbog toga provedemo previše vremena u sjedećem položaju, to je jako loše za zdravlje. Čak i ako ste u teretani nekoliko puta tjedno, ne bi trebalo sjediti po nekoliko sati. Ne trebate i vjerojatno ne možete vježbati u uredu, ali možete se nekoliko puta dignuti i prošetati do kolegice. Radite kratke ali češće stanke na poslu.

  1. Smiju se

„Smijeh je lijek“.  Život stvarno ne treba shvaćati previše ozbiljno ako ne želimo da nam ozbiljan i postane.

  1. Kuhaju

Dostava je super stvar kada nemamo vremena kuhati i svi se ponekad zaželimo nečeg nezdravog iz fast – fooda, ali kada kuhamo sami onda sami biramo namirnice i to (nadamo se) zdrave. Također sami određujemo i porciju. Manja porcija zdravih namirnica će nas zasititi jer će tijelo dobiti sve nutrijate koji su mu trenutno potrebni.

  1. Provode vrijeme vani

Vitamin D plus sviježi zrak plus kretanje su iznimno važni i za mentalno i za fizičko zdravlje. Šetnja po prirodi je naravno znatno efikasnija i pametniji izbor od šetnje primjerice po prometnoj ulici. Mi smo ipak dio prirode i nečeg većeg od nas samih i kada to osjetimo stres se smanjuje. Kada ste u prirodi sjetite se onog pod rednim brojem dva – dišite punim plućima.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here