Kuhinja je zasigurno jeda od najkorištenijih prostora u vašem domu.  To je mjesto u stanu ili kući u kojem najčešće ugošćujemo svoje goste, prijatelje i širu obitelj ali i mjesto na kojem stvaramo najljepše uspomene s ljudima s kojima živimo, ali i mjesto gdje stvaramo vrhunske ili ponekad manje vrhunske delicije. Imajući ovo sve na umu, važno je da ne moramo birati između topline i  osjećaja dobrodošlice koji osjećamo kada uđemo u kuhinju i njene funkcionalnosti kada odlučujemo o dizajnu kuhinje.

Ukoliko razmišljate o potpunom redizajnu postojeće kuhinje ili samo želite promijeniti nekoliko sitnica kako bi udahnuli novi život staroj kuhinji bilo bi dobro da ne pratite trendove koji će izgledati zastarjelo prije nego kažete „Ručak je gotov.“

-Oglas-

Ideje za dizajn kuhinje koje možete ukomponirati bez da razmišljate o najnovijim trendovima

Bijele kuhinje s teksturom i toplim izgledom

Foto: Sidekix Media/Unsplash

Ukoliko želite promijeniti boju kuhinje uzmite u obzir bezvremensku, kremasto bijelu shemu. Bijela kuhinja je trend koji je izdržao test vremena. Izgleda svježe i čisto dok vam istovremeno daje fleksibilnost da promijenite dekor ili namještaj kako biste stvorili novi izgled bez potrebe za renoviranjem cijele kuhinje.

Međutim bijela boja se često može protumačiti kao stroga i sterilna, stoga je ključno dodati boju i mekoću kroz druge elemente. Dodavanjem toplih zemljanih tonova poput drva ili boje cigle uravnotežiti ćemo hladan izgled bijele boje. Pomoću rasvjetnih tijela također možemo istaknuti razne boje i teksture i tako dati kuhinji izgled tople i čiste elegancije.

Nježne, prigušene palete boja

kuhinje u nježnim bojamaFoto: Claire Flannery / Period Media

Za one koji ipak više preferiraju boje, pokušajte se prikloniti nježnijim i neupadljivijim nijansama. Odabir dramatične ili kričave nijanse može biti vizualno lijepo, ali riskirate da vam kuhinja na koju ste potrošili dosta vremena i novca dosadi za pet godina ili manje.

“Korištenje klasičnih, neutralnih boja odličan je način da osigurate da vaša kuhinja nikada neće izaći iz mode”, kaže Caren Rideau, dizajnerica interijera i osnivačica Kitchen Design Grupe. “Bijela, crna, smeđa i siva bile su povijesno integrirane u tradicionalni i suvremeni dizajn, dokazujući da su te boje univerzalno nepromjenjive.

Rebrasti detalji

rebrasti detalji u kuhinji
Foto: Alison Woomer

Rebrasti detalji, suptilna tehnika okomitih pruga, zauzela je visoko mjesto u dizajnu interijera posljednjih nekoliko godina. Iako je ova tehnika nova predviđa se da je tu da ostane. Iako se možda čine suptilni, izbočeni detalji su prekrasan način da svojoj kuhinji date poseban izgled. Ostati će u trendu i zadržati vrijednost bez obzira što novi trendovi dolaze i odlaze. Važno je ipak ne pretjerati, već odabrati samo jedno mjesto na kojem čete koristiti ovakve detalje, poput primjerice smočnice ili niza donjih ormarića.

Ploče od kvarca

Kuhinja ploče od kvarca
Foto:Claire Flannery / Period Media

Kada su u pitanju kuhinjske radne ploče tu zbilja imamo mnogo izbora. Mramor, drvo, beton ili smola, ali Rideau u svom dizajnu koristi isključivo kvarc. Ne samo da će ploče od kvarca izdržati test vremena iz perspektive dizajna, nego ona tvrdi da su funkcionalnije i izdržljivije. “Kvarc zadržava klasičan izgled mramora, ali može izdržati kušnje i nevolje radne kuhinje”, kaže Rideau. Ona dodaje: “Preporučujem odabir radne ploče s ravnim rubom, u usporedbi s ukrasnim rubom, radi čišće instalacije.”

Dekorativna rasvjeta poviše otoka

dekorativna svjetla kuhinja

Foto:Claire Flannery / Period Media

Ukoliko u kuhinju stavljate otok uzmite u obzir da je kvalitetna rasvjeta ovog elementa od iznimne važnosti. Smatrajte ovo prilikom da spojite formu s funkcijom i odaberite dekorativnu rasvjetu koja uljepšava vaš prostor i odgovara vašem ukusu, kaže Rideau.

“Otok se nalazi u središtu kuhinje i pogledi su prirodno privučeni ovom području”, kaže Rideau. “Profinjena rasvjetna tijela dovode konačni dizajn do ostvarenja.”

Kontrastni, ali kohezivni detalji

Usklađivanje boja, ormarića i namještaja moglo bi vam se činiti kao jednostavan put kada dizajnirate svoju kuhinju, ali pokušajte prihvatiti kontrast u boji i teksturi. Miješanjem boja omogućavate dizajnu da postane vječan čisto iz razloga što se ne pridržavate jednog određenog stila. Ovo stvara izgled koji ne samo da je sad moderan, već će to ostati bezvremenski. Na kraju krajeva dobiti čete tako dizajn koji je samo vaš a to nikada ne izlazi iz mode.

 

 

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here