Ured je mjesto gdje zaposlenici provode mnogo sati, stoga ne čudi što poslodavci pridaju veliku važnost njegovoj organizaciji i uređenju. Radni prostor prije svega treba biti funkcionalan i zadovoljavati sve potrebe onih koji u njemu borave, te pružati ugodnu i poticajnu atmosferu. Dokazano je da uredski prostor i njegovo okruženje izravno utječu na produktivnost i motivaciju zaposlenika, što se u konačnici odražava i na same poslovne rezultate. Slobodno možemo reći da je uređenje i opremanje ureda vid brige za zaposlenike, što znači da ovom segmentu moramo pristupiti s velikom pažnjom želimo li imati sretan i motiviran tim.

-Oglas-

U svakom trenutku možete angažirati stručnjake koji vam mogu pomoći da dođete do najboljeg dizajnerskog rješenja, no postoje univerzalna pravila na koja morate obratiti pozornost kada se odlučite baviti organizacijom svog uredskog prostora.

Investirajte u kvalitetan namještaj

Udobnost je na listi prioriteta kada govorimo o radnim uvjetima, a svaka renomirana tvrtka nastoji svojim zaposlenicima pružiti maksimalnu udobnost. Za kvalitetan namještaj potrebno je nešto više novca, ali ulaganje u udobne stolice i funkcionalne stolove uvijek se na kraju isplati. Rok trajanja ovakvih proizvoda je neusporedivo duži, što znači da ćete određeno vrijeme biti oslobođeni troškova kada su u pitanju namještaj i popratni elementi. Uredske stolice s ergonomskom potporom idealne su za višesatno sjedenje, a nelagoda i bolovi u leđima postat će stvar prošlosti. Prikladan radni stol, koji će biti dovoljno prostran da u njega stane računalo i popratna dokumentacija, upotpunit će izgled funkcionalnog ureda.

Kutak za pohranu

QiyYKkj

Neuredne radne površine pretrpane hrpama nepotrebnih dokumenata i drugog uredskog pribora mogu negativno utjecati na produktivnost. Kako biste se lakše snalazili u prostoru i nesmetano obavljali radne zadatke, potrebno je da isti bude pregledan i dobro organiziran. Jedno od rješenja može biti poseban kutak za odlaganje, koji će biti na dohvat ruke zaposlenika, ali neće narušavati njegovo svakodnevno funkcioniranje i sklad interijera. Police ili ormarići u kojima će se nalaziti toneri za printere i ostala oprema za kancelarije možda nisu najbolje estetsko rješenje, ali uvijek možete izabrati one koji će se uklopiti s ostatkom uredskog namještaja i bojom zidova. Upisnici i mape olakšat će pohranjivanje nepotrebnih dokumenata, a pravilnim sortiranjem u svakom ćete trenutku znati gdje se koji dokument nalazi.

Važnost prirodnog osvjetljenja

Dovoljna količina prirodnog svjetla jedan je od preduvjeta dobro planiranog poslovnog prostora. Dokazano je da prirodno osvjetljenje pozitivno utječe na produktivnost zaposlenika jer nas duže drži budnima. Zbog toga se arhitekti i dizajneri često odlučuju za prostore koji imaju velike staklene prozore jer je to najbolji i najsigurniji način da se osigura dovoljna količina svjetla. Ukoliko nemate mogućnosti birati veličinu prozora, onda investirajte u kvalitetnu LED rasvjetu koja je izuzetno praktična, ali i ekonomična. Također, bijeli zidovi mogu nadoknaditi nedostatak svjetla, a sam prostor će učiniti transparentnijim i prostranijim.

Dodatne sobe

C10db7b

Ovisno o broju zaposlenih i samoj dinamici poslovanja, trebat će vam dodatne prostorije koje naizgled nisu toliko bitne, ali će vam olakšati svakodnevni život u tvrtki. Odvojena prostorija za sastanke zaposlenika, kao i sastanke s klijentima, olakšat će funkcioniranje poslovanja i unaprijediti ga. Ugodna i dobro opremljena soba za sastanke ostavit će pozitivan dojam na potencijalne klijente i predstaviti Vašu tvrtku u dobrom svjetlu. Osim toga, razmjena ideja i rasprava o važnim temama odvijat će se u ugodnom okruženju i neće ometati uobičajene aktivnosti ostalih kolega. Osim toga, odvojeni kutak za opuštanje i odvojena čajna kuhinja omogućit će zaposlenicima da kvalitetno provedu odmor i povrate izgubljenu energiju.

Dekorativni elementi za topliju atmosferu

Poslovni uredi uglavnom sadrže minimum namještaja, odnosno samo nužne elemente. Ova postavka vam ostavlja dovoljno prostora za bavljenje dekoracijom i detaljima koji će oplemeniti uredski prostor i učiniti ga manje sterilnim. Uokvirene slike ili kvalitetni posteri izvrstan su izbor kada je u pitanju zidna dekoracija, a prisutnost biljaka u prostoru učinit će ga otvorenijim i prijemčivijim oku. Sobne biljke imaju različite dobrobiti, a dokazano je da pozitivno utječu na raspoloženje i potiču kreativnost. Potražite inspiraciju u nekom od stručnih časopisa ili web stranica koje se bave dizajnom i uređenjem interijera.

Dobro organiziran i lijepo uređen poslovni prostor ne mora podrazumijevati velika ulaganja i angažiranje najskupljih stručnjaka iz područja dizajna. Slijedeći provjerena pravila i koristeći dostupne resurse, možete jednostavno stvoriti poticajan i organiziran radni prostor.

 

-Oglas-
Velibor Zivkov
Velibor Živkov je lifestyle kolumnist za She magazin. Po struci je industrijski dizajner odjeće, ali se bavi istraživanjem online sadržaja i modnim marketingom. U slobodno vrijeme bavi se dizajnom keramike, fitnessom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevne inspiracije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here