Foto: Nicole Michalou, Pexels

Polako se približava sezona Božićnih domjenaka, možda netko ide na finu večeru ili Novogodišnji doček u vrhunski restoran ili hotel a vaše se manire za stolom još uvijek sastoje samo od onih zdravorazumskih – ne mljackaj i makni laktove sa stola?

Zato donosimo savjete Jamile Musayeve, međunarodne savjetnice za društveni bonton i autorice dviju knjiga „Bonton: najmanje što trebate znati“ i „Bonton poslijepodnevog čaja“

S ovim savjetima lako čete se snaći u gotovo svakoj situaciji.

Raspored sjedenja

Ako ste gost onda jednostavno pričekate gestu domaćina koji će vam pokazati gdje sjesti. Ako ste vi domaćin, oda naravno vi pokažete gestom ruke gdje vaš gost treba sjesti. Pravilo je da gost uvijek dobije najbolje mjesto, što jednostavno znači da će ona ili on imati najbolji pogled.  Ako imate više gostiju, jedan od tih gostiju biti će počasni gost i to najbolje mjesto za sjedenje treba biti sačuvano za tog njega.

Način sjedenja

Sada kada smo sjeli trebamo se prisjetiti nekoliko pravila kada je u pitanju pravilno sjedenje. Prvo pravilo je da sjedite uspravno. Drugo pravilo je da ne naslanjate leđa na naslon stolice. „Zamislite da imate mačku iza leđa kojeg ne želite prignječiti“ predlaže Jamila Musayeva.

Gdje s laktovima

Kada jedemo ne držimo laktove na stolu, međutim sasvim je prihvatljivo staviti ih na stol i odmoriti ruke kada uzmemo pauzu između sljedova i razgovaramo.

Ruke

Prema američkom bontonu dlanove uvijek držimo u krilu kada ne držimo pribor za jelo, no prema francuskom bontonu dlanovi uvijek trebaju biti vidljivi, odnosno uvijek držati ručni zglob naslonjen na rubu stola. Vjerovali ili ne, ovo pravilo dolazi zbog zastarjele ideje da bi možda mogli držati neko oružje u ruci, skriveno ispod stola.

Torba i mobitel

Generalno pravilo je da sve što ne služi samom jelu i piću ne treba biti na stolu. Na mobitelu obavezno isključite zvuk, kako vas pozivi i notifikacije ne bi ometali i stavite ga u džep ili torbu.  Ako imate veliku torbu, možete je staviti na specijalnu stolicu dizajniranu posebno za torbe ili tražiti držač torbe koji se jednostavno prisloni za stol gdje čete objesiti svoju torbu. Ukoliko nemate ni jednu od tih mogućnosti možete je staviti na praznu stolicu pored sebe ili u krajnjem slučaju iza sebe, ali ovo zadnje činite u jako rijetkim situacijama.

Ukoliko imate malenu, svečanu torbicu možete je staviti u krilo i prekriti je ubrusom. Što god napravili, nemojte stavljati torbu na pod. U nekim kulturama postoji praznovjerje da stavljanje torbe na pod donosi lošu sreću i pokazuje da ne cijenite novac koji nosite u torbi.

Stol i pribor za jelo

Pogledajmo sada pribor za jelo. Gdje početi? Na njemu imamo ubrus na tanjuru, krajnje desno nalazi se žlica za juhu, sljedeće s lijeve i desne strane vilica i nož za salu, najbliže tanjuru vilica i nož za glavno jelo, a iznad tanjura nalaze se žličica i manja vilica za desert. Zatim s gornje lijeve strane imamo mali tanjur za kruh na kojem se nalazi pribor za mazanje maslaca. Sljedeće, s desne strane nalaze se čaše. Kako ne bismo zamijenili čaše ili kruh s neki drugim dovoljno je staviti ruke u oblik b za kruh (bread) i to je strana gdje se nalazi kruh i d za stranu gdje se nalaze naše čaše.

Ubrus

Prvo odmotamo ubrus, ako smo domaćin mi prvi to napravimo dajući tako signal ostalim gostima da je vrijeme za jelo. Postoje dva načina kako staviti ubrus.  Prvi je u obliku trokuta, gdje je otvoreni dio okrenut prema stolu i drugi u pravokutnom obliku gdje je otvor okrenut prema nama. Drugi način je lakši kada se trebamo obrisati jer mrlje ostanu unutra dok izvana ubrus ostaje sasvim čist.

Ako idete u Toalet i vratiti čete se, ubrus ostavite na stolici, a ako odlazite i ne vračate se onda stavite ubrus s lijeve strane tanjura, malo umotan, nema potrebe da ga vračate u prvobitan oblik.

Čaše

Kada su u pitanju čaše ne morate previše brinuti koja je za što, jer obično je tu netko tko će vam napuniti čašu, ali svejedno je dobro znati koja služi za što. Čaše su obično posložene od najviše prema najnižoj, tj. čaši za vodu. Druga na ovom videu je čaša koji mnogi lako prepoznaju, ona za šampanjac. Ovu čašu obavezno držimo za dugi dio kako ne bismo ostavljali ostatke prstiju na čaši. Na videu se nalazi i čaša za bijelo vino, koja je za razliku od čaše za crno vino nešto duža i uža. Čašu za crno vino držimo pri vrhu držača, dok čašu za bijelo vino držimo više pri dnu.

Jelo

Ukoliko ste gost, počinjete s jelom kada i vaš domaćin. Ako ste u velikoj grupi ljudi, onda čekate da svi dobiju svoje jelo i onda možete započeti s jelom.

Započnimo s kruhom. Uzmemo mali komadić kruha, koji lako možemo prožvakati i ako želimo s nožem za mazanje namažemo malo maslaca na njega.

Juhu jedemo naravno žlicom za juhu. Stavimo žlicu u sredinu tanjura i povlačimo  prema suprotnom kraju tanjura gdje nježno kliznemo po rubu i zatim stavimo žlicu u usta.

Vilicu i nož kod salate ili glavnog jela možemo koristiti na dva načina. Jedan je europski jedan američki. Kod oba načina kod rezanja u desnoj ruci držimo nož a u lijevoj vilicu, jedina razlika je što na američki način spustimo nož i prebacimo vilicu u desnu ruku, dok na europski način ostavljamo nož u ruci i lijevom rukom približimo vilicu ustima. Kada smo gotovi s jelom postavljamo vilicu i nož na način; gornji dio na 12 a donji na 6 sati, pribor treba biti okrenut prema gore ili može i dolje po francuskom bontonu. Možete također staviti u poziciju 10 sati prema 4 sata (ako zamislimo da nam je tanjur sat), vilica okrenuta prema gore ili dolje, kako vam je draže.

Desert

Vrijeme prije deserta je idealno za otići na Toalet ako trebate. Ako dobijete kolač za desert koristi čete desertnu vilicu i malu žličicu, koje se nalaze iznad tanjura. Povući ćemo ih svakog sa svoje strane kada dođe vrijeme za desert. Vilica se koristi kao držač dok se žličica koristi kao nož u ovom slučaju. Držimo kolač s vilicom dok žlicom režemo komadić koji ćemo pojesti. Vilicom dodamo na žličicu preostale komadiće i prinesemo žličicu ustima.

Kraj jela

Nakon što smo gotovi s jelom, vrijeme je da damo do znanja konobaru da želimo račun. To možemo napraviti na dva načina, prvi je kontakt očima ako je moguće ili dignemo ruku do lakta. Kada platimo račun i odlazimo, uzmemo ubrus i stavimo ga s lijeve strane ( ne previše uredno) i možemo ići.

Video možete pogledati ovdje.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here