Kada su prije 25 godina jednojajčani blizanci počeli crtati grafite po gradu, bili su smatrani više huliganima negoli umjetnicima.
No, Ottavio i Gustavo Pandolfo poznati kao Osgemeos (portugalski za “The Twins”) su prošlog mjeseca bili pozdravljeni kao heroji svog rodnog grada, Sao Paula na otvaranju izložbe koja če trajati do 16.kolovoza “Opera of the Moon” na Galpão Fortes Vilaçi.
Brača su također ukrasili avion brazilske reprezentacije ( barem njegov vanjski dio) montažama  povećanih lica mnogih rasa.

Brazilski ulicni umjetnici slika blizanaca

Nova izložba se sastoji od više od 30 slika, skulptura i instalacija, uključujući sablasne kreacije po kojima je izložba i dobila ime.

Neka od njihovih velikih dijela kao što je trodimenzionalna skulptura koja kao da rukama može doprijeti do gledatelja odaje dojam grafita, no njihova veličina i agresivne boje ublažene su zaigranim humorom.

Instalacija brazilskih ulicnih umjetnika na izlozbi

Činjenica da je Sao Paulo prigrlio uličnu umjetnost je novina za blizance. Prije nekoliko desetljeća, kada su radili svoje prve kreativne korake, blizanci su bili očarani hip-hop kulturom. Osim što su plesali break-dance, oslikavali su zagonetne žute figure na zidovima podvožnjaka i stambenih zgrada južnoameričkog najvećeg grada. Time su zabavljali poneke promatrače i nervirali lokalnu policiju.

„Oduvijek se borimo za to da prestanu brisati našu umjetnost, i pokušavamo objasniti da su grafiti bili i ostali dio grada,“ kaže Gustavo Pandolfo.

izlozba brazilskih ulicnih umjetnika likovi

Danas ulična umjetnost ne samo da se tolerira, već se i potiče u Sao Paulu. Prema brazilskom zakonu crtanje grafita nije zločin, ako postoji ovlaštenje od vlasnika zgrade i ako se time poboljšava izgled zgrade, pa je samim time Sao Paulo poznat kao jedan od vodećih gradova u uličnoj umjetnosti.

Brača, koja su samouka, ušla su na internacionalnu umjetničku scenu 1990. godine, kada su se sprijateljili s poznatim slikarom i grafitnim umjetnikom iz San Francisca  Barry McGee – om.

Pedro H. Alonz, čovjek koji je radio s njima, kaže da braća na taj način komunicira s publikom, i publika to prepoznaje i odgovara.

ulicni umjetnici oslikani zid

„Većina umjetnika ima posrednički odnos s publikom,. Galerije, muzeji djeluju kao posrednik,“ rekao je g. Alonzo. „U većini slučajeva, muzeji dovode publiku umjetniku, kod njih proces je obrnut; oni dovode publiku.“

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here