Životni prostor igra veliku ulogu u našoj svakodnevici, mjesto gdje provodimo najviše vremena i stvaramo uspomene s najdražima. Svatko od nas prije ili kasnije ima priliku donijeti odluku o vrsti nekretnine, odnosno izabrati hoće li živjeti u kući ili stanu. Oba oblika stanovanja imaju svoje prednosti i nedostatke pa se ovaj izbor na prvi pogled čini izazovnim.

Udobnost i prostranost

Kvadratura nekretnine jedan je od odlučujućih čimbenika pri odabiru stana ili kuće, a izravno utječe na cijenu. Broj članova obitelji, vrsta hobija, kao i osobni prioriteti utjecat će na odluku o potrebnoj kvadraturi nekretnine, a kuće po prirodi pružaju više prostora i idealan su izbor za veće obitelji. Dodatne prostorije poput garaže ili ostave olakšavaju skladištenje stvari i doprinose urednosti prostora, a posebna prednost je posjedovanje dvorišta. Mogućnost vrtlarenja ili druženja s prijateljima uz roštilj čari su koje nam može pružiti samo kuća. S druge strane, kuća podrazumijeva drugačiji način održavanja, pa joj uvijek morate posvetiti više vremena. Zato su stanovi privlačniji pojedincima ili mladim parovima, jer su prije svega praktični i fleksibilni.

-Oglas-

Troškovi održavanja i dodatna ulaganja

PA8gTio

Financije igraju ključnu ulogu u donošenju odluke o kupnji ili najmu određene nekretnine. Ovom prilikom moramo imati na umu ne samo trenutni iznos koji ćemo potrošiti, već i troškove obnove i dodatnih ulaganja. Kuće su obično u startu pristupačnije od stanova, ali gotovo uvijek imaju određene skrivene troškove i zahtijevaju stalno održavanje, što također košta. Kupnja stana može se činiti skupljom investicijom, ali je zapravo dugoročnija i ne uključuje tolika dodatna ulaganja. Kvalitetna novogradnja jedno je od najboljih rješenja ako želite kupiti stan, jer dobivate novu i potpuno renoviranu nekretninu koja zasigurno neće trebati renovirati dugi niz godina. Prije nego što se odlučite krenuti u potragu za odgovarajućim stanom, dobro proučite stanje na tržištu nekretnina i pažljivo razmotrite sve mogućnosti u ponudi.

Utjecaj lokacije na izbor vrste nekretnine

Mjesto gdje će se nalaziti vaša nekretnina ovisit će o vašim osobnim preferencijama, ali i o lokaciji vašeg radnog mjesta te blizini vrtića i drugih relevantnih institucija. Želite li im biti bliže i ne gubiti vrijeme na prijevoz, onda ćete se odlučiti za nekretninu koja je bliže centru, a to su najčešće stambeni kompleksi. Međutim, život u urbanijem dijelu grada nosi sa sobom određenu dozu buke i gužve, što nekome može smetati u svakodnevnom funkcioniranju. Iz tog razloga možete se odlučiti za neku drugu opciju kao što su rubovi gradova, gdje uglavnom dominiraju kuće. Činjenica je da će vam do posla trebati malo više vremena, ali ćete zato imati svoj komadić mira i bit ćete okruženi zelenilom i čišćim zrakom.

Stvar privatnosti

hK4JLqa

Želja za mirom i tišinom nam je jako potrebna, posebno nakon stresnih sati provedenih na poslu. Kuće općenito nude više privatnosti jer su izolirane od susjeda i potencijalne buke koju stvaraju. Dvorište je obično okruženo kapijom ili drvećem, tako da ćete biti zaštićeni od pogleda drugih dok se izležavate u hladu. S druge strane, život u stambenoj zgradi podrazumijeva veću razinu buke, a opuštanje je moguće samo na terasi, ako je uopće imate. Iako današnji moderni stanovi imaju visokokvalitetnu izolaciju s ciljem smanjenja buke, ona se ne može potpuno eliminirati.

Ne postoji konačan i točan odgovor na pitanje je li bolje živjeti u kući ili u stanu. Odluka je osobna i ovisit će isključivo o Vašim potrebama i načinu života kojim se bavite, planovima za budućnost, kao i trenutnim životnim okolnostima kao što su broj članova obitelji te priroda i lokacija radnog mjesta. Analizirajući vlastite prioritete i potrebe ostalih članova obitelji, te uzimajući u obzir prednosti i nedostatke obje vrste nekretnina, ne sumnjamo da ćete pronaći savršen izbor koji će odgovarati Vašim navikama i pružiti Vam udobnost i toplu atmosferu.

 

-Oglas-
Velibor Živkov je lifestyle kolumnist za She magazin. Po struci je industrijski dizajner odjeće, ali se bavi istraživanjem online sadržaja i modnim marketingom. U slobodno vrijeme bavi se dizajnom keramike, fitnessom u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevne inspiracije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here