Prije više od 250 godina, Doi uvozi nekoliko tisuća Masa bambusa iz Kagostime i presadi ih na svoje imanje. Uz pomoć vlažne klime u Owasu bambusi su izrasli u visoke mistične kule.

Kada pogledom pratimo visoke cijevi tog drva pruži nam se pogled na delikatne listove limeta zelene boje koji lagano podrhtavajući na vjetru propuste pokoju sunčevu zraku.

Na šumskom tlu rađaju se mladi izdanci bambusa dok pjev odzvanja šupljim deblima stabala. Zbilja nezaboravno mjesto.

Puteljcima napravljenim kroz šume bambusa diljem Japana moguće je uživati u toj predivnoj prirodi  šetajući ili biciklom, dok divlje šume bambusa poput one u Yamaguchi – u nemaju šetnjice, barem ne one uređene ljudskom rukom već se među stablima bambusa šeta putevima vlažne zemlje i otpalog suhog lišća.

Owase mie japan

Bambus je bio ključan dio japanske kulture i smatran „neusporedivo najboljim materijalom“ za sve potrebe.

Pobližim proučavanjem ove biljke može se vidjeti da starosjedioci nisu bili u krivu. Bambus je nevjerojatno snažan i izdržljiv . Jedan izvor navodi da bambus ima veću otpornost na težinu vlaka od mnogih čeličnih legura, veću tlačnu čvrstoću od raznih vrsta betona i što je najvažnije nije sklon napadu termita.

Ono što ovom stablu daje čvrstoću i fleksibilnost su njegova vlakna, što pokazuje i činjenica da su pojedine kuće sagrađene od materijale bambusa izdržale potrese magnitude 9,0.

S obzirom da je najbrže rastuća biljka na planeti, bambus je broj 1. kao obnovljiv izvor. Određene vrste bambusa mogu doseći čak 1,2 metra u 24 sata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here