Jesen je vrijeme kada priroda prelazi u svoje šareno odijelo, a mi se polako povlačimo u udobnost svojih domova. Ništa ne upotpunjuje ovaj ambijent kao dobra knjiga uz šalicu toplog napitka. Ako tražite inspiraciju za svoje jesenje čitanje, donosimo vam pet knjiga koje će vas uroniti u različite svjetove, od uzbuđujućih avantura do dubokih misli i osjećaja.

  1. Obitelj Trelawney Hannah Rothschild

    familyt 620x620 1

 

-Oglas-

Obitelj Trelawney istovremeno je društvena satira i ljubavna priča smještena u paralelnim svjetovima britanskog plemstva i visokog društva novčarskog svijeta, da bi na koncu proslavila snagu ženskog prijateljstva. Mladen Jurčić je spretno prenio duhovitost i emocionalni naboj ovog hvaljenog drugog romana Hanne Rothschild u svom nadahnutom prijevodu.

Iako život u starom dvorcu zvuči bajkovito, što ako je taj dvorac prepun neukrotivog bršljana, šišmiša i propuha, te nedostaje velik dio krova i centralno grijanje?

Upravo u takvoj građevini obitava obitelj Trelawney: Kitto, nesuđeni pjesnik koji sanja o izgubljenoj ljubavi; njegova iscrpljena supruga Jane; njihova trojica potomaka; pas; te Kittovi stari roditelji koji i dalje inzistiraju na redoslijedu i tradiciji. Tu je i ekscentrična teta Tuffy, opsjednuta okultnim. Neočekivano pismo od fatalne Anastasije pokreće lavinu događaja i prisiljava Jane da se ponovno udruži sa svojom nekadašnjom najboljom prijateljicom i šogoricom Blaze. Udružene snage Jane i Blaze otkrivaju da kuća (bila ona čak i raskošni dvorac) nije ta koja održava obitelj zajedno.

2. Ubojita Finlay Donovan Elle Cosimano

Knjiga Ubojita Finlay Donovan Cover

“Ubojita Finlay Donovan” je iznimno duhovit roman koji prati život majke koja postaje plaćena ubojica. Radnja prati Finlay Donovan, samohranu majku koja je nekoć pisala krimi romane, ali se njezin život počeo urušavati. Njezin bivši muž je prevario s dadiljom, a nedavno je morala poslati svoju četverogodišnju kćerku u vrtić s kosom zavezanom samoljepljivom trakom nakon nesreće sa škarama.

Sama činjenica da je uspjela doći na sastanak sa svojom agenticom smatra velikim uspjehom. Dok razgovara s agenticom o zapletu svog najnovijeg krimi romana, žena sa susjednog stola krivo shvati njihov razgovor. Sada ta žena misli da je Finlay plaćena ubojica koja se bavi uklanjanjem problematičnih muževa za novac.

Kada joj ta žena tajno ostavi komadić papira s imenom i ponudom velike svote novca za obavljeni “posao”, Finlay počinje smišljati planove koji se ne odnose samo na pisanje njezinih romana. Kako kažu, pišite o onome što poznajete, a Finlay shvaća da će sada trebati koristiti svoje kreativne vještine i iskustvo iz pisanja kako bi se nosila s neočekivanim ulogama koje su pred njom.

3. Priča počinje s nama Colleen Hoover

Prica pocinje s nama Colin Hoover Cover

Prije nego što se naša priča završila, započela je s Atlasom. Colleen Hoover nam donosi dodatnu perspektivu priče koja je osvojila srca njenih obožavatelja. U ovom dugo iščekivanom nastavku bestselera New York Timesa, “Priča završava s nama”, Hoover nam priča o Atlasu i otkriva što se događa nakon što je priča prvobitno završila.

Lily i njen bivši suprug Ryle uspostavili su pristojan ritam kao razdvojeni roditelji, ali neočekivano, Lily ponovno susreće svog prvog ljubavnika, Atlasa. Nakon gotovo dvije godine razdvojenosti, Lily je uzbuđena što je napokon pravo vrijeme za njih. Ona prihvaća Atlasov poziv na spoj s radošću.

No, to uzbuđenje brzo blijedi kada shvati da je, iako više nije u braku s Ryleom, on i dalje važan dio njenog života. A Atlas Corrigan je muškarac čija prisutnost nikada neće biti prihvaćena od strane Rylea – njenog ljubomornog bivšeg supruga.

Priča je ispričana iz dvije perspektive, s vremena na vrijeme iz Lilyne, a zatim iz Atlasove. Nastavak priče započinje tamo gdje je epilog prvog dijela završio, istražujući nove detalje iz Atlasove prošlosti. Pratimo kako Lily prihvaća drugu priliku za pravu ljubav dok se suočava s ljubomornim Ryleom. Colleen Hoover još jednom dokazuje svoju sposobnost da napiše emotivno snažne priče, stvarajući duboke veze sa čitateljima.

4. Ljubavna pjesma Ante Jeličić Beleca

Ljubavna Pjesma Ante Jeličić Beleca Cover

Oliverov glas i bezvremenski refreni odjekuju romanom „Ljubavna pjesma“ Ante Jeličića Belece, čiji je glavni lik mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom – zato što ne zna glumiti. Njegovu glumu američki filmski establishment cijeni jer je autentičan i svoj, neodoljivi zatvoreni i samozatajni emotivac krupnih tamnih očiju. Rijetki, međutim, znaju da se Bud bavi glumom jer ne želi pristati na licemjerje svijeta u kojem većina preživljava glumeći ono što nisu. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život – nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol. Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do samospoznaje.

Ante Jeličić Beleca budno osluškuje svoje emocije i svog junaka vodi od pobune i otpora zbog iznevjerene ljubavi do prihvaćanja sebe i otvaranja srca prema drugima. „Ljubavna pjesma“ kombinacija je romana o duhovnom rastu poput Sidarthe i američkih romana ceste, uz snažan pečat najljepših dalmatinskih refrena i zanosnog Oliverova glasa koji je znao izražavati nježnost, zaljubljenost i ljubavnu bol na snažan i muževan način. Izbor slavnih književnih, glumačkih i  pjevačkih uzora pokazuje da je muževnost važna tema romana Ante Jeličića, koji u okvirima baritonskog emocionalnog spektra pronalazi način za izražavanje tuge i boli bez osvetoljubivosti te ustraje u potrazi za novom nježnosti i cjelovitosti.

5. Hotel Portofino J.P. O’CONNELL

Hotel Portofino Cover knjige

Hotel Portofino radi tek nekoliko tjedana, a vlasnica Bella Ainsworth već se suočava s mnoštvom problema. Njezini otmjeni gosti zahtjevni su i teško im je udovoljiti. Usto, Bella je na meti podmuklog i korumpiranog lokalnog političara koji prijeti da će je uvući u užareno grotlo Mussolinijeve Italije. Da stvar bude još gora, i Bellin je brak u krizi, a njezina se djeca još uvijek oporavljaju od strahota Prvog svjetskog rata. Obitelj sve nade polaže u sina Luciana i njegov mogući brak s bogatom engleskom aristokratkinjom. No događaji neočekivano kreću u krivom smjeru, a posljedice će osjetiti cijela obitelj. Smještena na čarobnoj talijanskoj rivijeri, ovo je priča o osobnom buđenju u doba globalnih previranja i oslobađajućem utjecaju šarmantne talijanske kulture, gastronomije i ambijenta na britanske „naivčine na putovanju“. Prema romanu snimljena je istoimena hit-televizijska serija.

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here