10 prehrambenih navika koji će vas učiniti zdravijima, vitalnijima i ljepšima

Održavanje zdrave i uravnotežene prehrane je ključ za postizanje dobrog zdravlja, izgleda i pridonosi tome da se osjećamo dobro. Pravilna prehrana pruža tijelu potrebne hranjive tvari, energiju i podršku za normalno funkcioniranje. Mnogi zdravstveni problemi, uključujući pretilost, dijabetes, srčane bolesti i visoki krvni tlak, mogu biti povezani s nezdravim prehrambenim navikama. U ovom članku, istaknut ćemo 10 ključnih koraka koje možete slijediti kako biste osigurali da vaša prehrana bude nutritivno bogata i uravnotežena, vjerujte nije ni malo teško važno je samo slijediti nekoliko jednostavnih koraka.

Raznolikost je važna

Konzumirajte raznovrsnu hranu kako biste osigurali unos različitih hranjivih tvari. Svaka grupa namirnica pruža različite vitamine i minerale koji su ključni za vaše tijelo. Voće i povrće, posebno raznobojno, bogato je vlaknima, antioksidansima i vitaminima. Cjelovite žitarice, poput smeđe riže i cjelovitog kruha, sadrže vlakna i složene ugljikohidrate koji osiguravaju dugotrajnu energiju. Bjelančevine iz različitih izvora, poput ribe, piletine, jaja i graha, pružaju vašem tijelu aminokiseline potrebne za rast i obnovu tkiva. Orašasti plodovi i sjemenke pružaju zdrave masti i mineralne tvari. Samo se sjetite piramide namirnica i već ste na pravom putu.

-Oglas-

Jedite svježe voće i povrće

Svježe voće i povrće sadrže visoku razinu hranjivih tvari, posebno vitamina C i folne kiseline. Ove tvari pomažu u održavanju imunološkog sustava, prevenciji anemije i potiču zdravu kožu. Preporučuje se konzumiranje pet porcija voća i povrća svakodnevno. Pokušajte jesti sezonsko voće i povrće jer često imaju veću hranjivu vrijednost od uvezenih vrsta. Ako je moguće, odaberite organsko voće i povrće kako biste izbjegli izloženost pesticidima.

Preferirajte cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice imaju više vlakana i hranjivih tvari od rafiniranih žitarica. Rafinirane žitarice, kao što su bijela riža i bijeli kruh, često su lišene vlakana i drugih važnih hranjivih tvari. Vlakna su ključna za probavu jer potiču redovitu stolicu i sprječavaju zatvor. Također, sporije oslobađaju šećer u krvotok, što pomaže održavanju stabilnog šećera u krvi.

Smanjite unos obrađene i brze hrane

Obrađena hrana često je bogata solima, šećerima, zasićenim i trans-masnoćama te aditivima koji mogu biti štetni za zdravlje. Gazirana pića, pržena hrana, brza hrana i grickalice s visokim udjelom masnoća i soli mogu doprinijeti pretilosti i drugim zdravstvenim problemima. Pokušajte zamijeniti ove namirnice s prirodnim alternativama, kao što su svježe voće, orašasti plodovi, humus ili voćni smoothie.

Kontrolirajte porcije

Održavanje uravnoteženih porcija ključno je za održavanje zdrave težine i prevenciju prejedanja. Prejedanje može dovesti do pretilosti i drugih povezanih zdravstvenih problema. Pokušajte jesti polako i slušati signale sitosti koje vam tijelo šalje. Ako osjećate da ste siti, prestanite jesti, čak i ako na tanjuru ima hrane.

Redovito konzumirajte obroke

Preskakanje obroka može dovesti do niskog šećera u krvi i izazvati žudnju za nezdravom hranom, posebno visokokaloričnom i slatkom hranom. Redoviti obroci održavaju vašu razinu energije stabilnom tijekom dana i pomažu vam da se suzdržite od prejedanja.

Smanjite unos soli i šećera

Prekomjerna konzumacija soli može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, dok prekomjerni unos šećera može dovesti do pretilosti i dijabetesa. Pazite na unos ovih sastojaka u svakodnevnoj prehrani. Čitajte etikete proizvoda kako biste bili svjesni koliko soli i šećera sadrže.

Pijte dovoljno vode

Voda je od vitalnog značaja za hidrataciju tijela i podržava gotovo sve funkcije tijela, uključujući probavu, apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju otpadnih tvari. Preporučuje se piti najmanje osam čaša vode

-Oglas-

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here